Instabilitatea din economie se manifesta deja la nivelul pieteii muncii prin disponibilizari, micsorari de salariu sau inghetarea recrutarilor, arata un sondaj online realizat de Myjob in perioada 22-27 ianuarie, pe un esantion de 2.700 de persoane, la nivel national.

Astfel, 37% dintre participanti au raspuns ca organizatia in care lucreaza a facut disponibilizari, din cauza crizei, iar un procent de 23% au declarat ca problemele din piata se manifesta prin stoparea angajarilor.

Totusi, peste 15% din respondenti sunt de parere ca firma la care lucreaza si-a luat din timp masuri pentru a nu fi afectati de criza si doar 12.88% au mentionat ca li s-au miscorat salariile.

Pe de alta parte, 11.5% dintre angajatii respondenti la sondaj spun ca organizatia in care lucreaza profita de criza.

Mai mult, potrivit unor statistici demografice realizate de Myjob, 43% dintre respondentii din Capitala au resimtit criza prin disponibilizarile din cadrul companiei, la fel ca in Cluj-Napoca sau Brasov.

In Constanta si Iasi, angajatii au declarat ca sunt afectati mai mult de stoparea recrutarii (32%, respectiv 28% dintre respondentii din aceste orase).

Contrastul cu orasele mentionate mai sus a fost sesizat in Braila, Sibiu si Timis, unde, in ciuda disponibilizarile efectuate, respondentii afirma ca organizatia si-a luat masuri din timp si nu este afectata de criza.

0-24970-capital0001sondajmyjob.jpgIn ceea ce priveste nivelul de studii, cei mai multi angajati absolventi de facultate au raspuns ca firma in care lucreaza a facut disponibilizari – 50%, precum si ca nu se mai fac angajari deocamdata.

Angajatii care au studii liceale au resimtit criza in companiile in care lucreaza prin disponibilizari si stoparea recrutarii.

In general, indiferent de nivelul de studii, disponibilizarile si stoparea recrutarii par a fi masurile cele mai drastice asumate de angajatori pe timp de criza.

Cei mai multi respondenti au un nivel de cariera de 5-10 ani, fiind urmati de cei cu experienta intre 3 si 5 ani, cei cu 10-20 de ani de activitate si cei cu 1-2 ani experienta in campul muncii.

Majoritatea participantilor la sondaj sunt barbati, in procent de 61%, restul de 39% fiind respondenti de sex feminin.

Raspunsurile barbatilor au aratat in acest fel:

* 44% – companiile au facut disponibilizari
* 18% – nu se mai fac angajari
* 13% – companiile si-au luat masuri din timp, iar acelasi procent afirma ca organizatiile profita de criza
* 10% – au scazut salariile

In randul femeilor, raspunsurile la sondaj sunt urmatoarele:

* 44% – au dat afara personal
 *23% – nu se mai face recrutare
* 12% – companiile si-au luat masuri din timp
* 11% – salarii mai mici
* 10% – companiile unde lucreaza chiar profita de criza

Sondajului releva ca, desi se fac disponibilizari si angajarile sunt din ce in ce mai putine, exista totusi un numar insemnat de companii care si-au luat din timp masuri pentru a nu fi afectate de criza.