Medicul Andreea Moldovan afirmă că este incorect folosit termenul “invaziv” în corelaţie cu testele antigen rapide. Mai exact, aceasta susține că acest tip de test se face ca orice alt exudat nazal.

Ea a explicat și situația din școli, atunci când copiii trebuiau să aducă niște rezultate bacteriologice. Totodată, medicul a explicat și modul în care acest test este făcut, dar și cât de repede poate oferi un rezultat.

“Este o falsă problemă pentru că, dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea şcolii. Practic, erau exudate nazale sau exudate faringiene care erau luate în diferite circumstanţe. Ceea ce reprezintă acest test antigen rapid este, de fapt, un exudat nazal aşa cum se ia pentru foarte mulţi alţi germeni sau multe alte virusuri.

Şi practic este un test care nu este invaziv, e un termen care nu e corect pentru că nu străbate niciun fel de mucoasă, se ia de la nivelul mucoasei nazale şi ne dă un rezultat în 5-10 minute”, a afirmat Andreea Moldovan, luni seară, la Digi 24.

Recomandare pentru părinți

Totodată, medicul a ținut să le facă și o recomandare părinților. Aceasta susține că din punct de vedere epidemiologic, părinții care observă simptome de COVID la copii, trebuie să meargă direct la medic pentru a afla un rezultat.

“Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau cu infecţie COVID. Dar dacă triajul epidemiologic de la domiciliu sau de la intrarea în şcoală nu este corect şi dacă simptomele apar, de exemplu, în timpul orelor, această testare la şcoală este un ajutor imens pe care îl dăm atât copiilor, cât şi cadrelor didactice, cât şi părinţilor”, a afirmat Moldovan.

În ceea ce privește utilizarea testelor rapide din salivă, potrivit medicului, acestea nu reprezintă o metodă sigură de depistare a infecţiei cu SARS-CoV-2.

De menționat este faptul că, precizările medicului vin în contextul în care, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor.

Totodată, Cîmpeanu a mai menționat că este necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea