Trendul acţiunilor SIF este clar ascendent, şi dovezile sunt multiple. Încercările de a rămâne short la Sibiu pe un termen mai lung de două zile posedă un grad ridicat de risc, situaţia fiind comparabilă cu investitorul pe calea ferată în faţa unui tren în viteză. Retragerile ce au şi vor avea loc pe parcursul acestui trend sunt scurte, atât ca timp cât şi ca valoare. Una dintre tehnicile care funcţionează superb sunt retragerile Fibonacci, care ne ajută să evităm cumpărarea la top.

Aplicăm retragerile între valoarea maximă din ianuarie A şi cea minimă C din martie. Depăşirea nivelului de 50% s-a efectuat în mare grabă, acest fapt indicând caracterul foarte optimist al SIF-urilor. Dar partea negativă este că următorul nivel, cel de 61,8%, trebuie să plătească preţul optimismului la nivelul precedent. Din această cauză, zona de 63.000 devine una de rezistenţă mai puternică. Depăşirea unei linii de trend A-B, ca cea între ianuarie şi martie, confirmă schimbarea de trend, care devine ascendent pe termen mediu. De regulă, preţul se mai întoarce la aceasta, care devine suport, după care îşi reia drumul către noi valori crescătoare. Acest scenariu este cel pe care îl sugerează graficul. Vor exista retrageri, dar ele vor fi unele în care „mâinile slabe“ vor vinde, iar cele puternice vor profita. În conjunctura actuală, SIF-urile sunt, în principal, instrumente pentru a investi la bursă, nu pentru speculaţie, cu excepţia traderilor la bursa din Sibiu. Următorul popas devine valoarea de 65.700, care reprezintă topul lunii februarie.

Concluzia pe care o putem trage este că acţiunile SIF au devenit foarte „bullish“ (optimiste) şi sunt pe drum către vechea valoare de top, 68.600. Acel moment va duce la formarea unui „double top“ (top dublu), care prin definiţie are un caracter negativ şi va funcţiona ca rezistenţă, anticipând o scădere de preţ.

34-2066-betfi11042007.jpg

Sursa: https://ta.educofin.com