În cursul anului 2014, structurile de inspecţie fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au demarat verificări pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, care se manifestă în domeniul muncii nedeclarate şi subdeclarate, în cadrul unui proiect pilot vizând creşterea conformării fiscale în domeniul impozitului pe salarii şi contribuţiilor sociale.

'În cadrul proiectului pilot au fost iniţiate inspecţii fiscale şi la societăţi comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, urmare cărora a rezultat necesitatea clarificării tratamentului fiscal al diurnei acordate şoferilor care desfăşoară astfel de activităţi. Având în vedere aspectele menţionate, în data de 23.12.2014 s-a dispus de către conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, suspendarea tuturor inspecţiilor fiscale la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, până la clarificarea aspectelor de natură fiscală privind modul de impozitare al diurnelor acordate şoferilor', precizează comunicatul ANAF.

Augustin Hagiu, preşedintele de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă "un dialog real şi constructiv cu autorităţile, care să elimine premisele continuării abuzurilor legate de impozitarea diurnei acordate transportatorilor".

'În urma controalelor efectuate recent de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la societăţi ce desfăşoară activităţi de transport rutier, s-au recalificat retroactiv sumele acordate şoferilor cu titlu de diurnă neimpozabilă drept venituri de natură salarială. Prin urmare, au calculat impozit pe veniturile din salarii, contribuţii sociale şi accesorii la toate aceste sume. Numărul de şoferi angajaţi de transportatori este însă foarte mare, diurnele plătite pentru deplasările externe sunt semnificative. Firmele nu vor putea face faţă unor astfel de obligaţii suplimentare, iar insolvenţele şi falimentele care cu certitudine vor urma vor distruge această ramură a economiei şi vor duce la dispariţia a sute de mii de locuri de muncă doar în ramura transporturilor. Azi dimineaţă (marţi, n.r.), am primit însă o circulară de la preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, prin care am fost informaţi că inspecţiile fiscale au fost suspendate. Ca urmare, aşteptăm ca în perioada următoare să aibă loc un dialog real şi constructiv cu autorităţile, care să elimine premisele continuării abuzurilor legate de impozitarea diurnei acordate transportatorilor', a spus Augustin Hagiu.

AGERPRES