Agenţii sub acoperire aveau misiunea de a instala microfoane, pentru a obține informații de la liderii și oamenii de afaceri prezenți la Forumul Economic, informează The Moscow Times, care citează ziarul elvețian Tagez Anzeiger. Potrivit sursei citate, poliţia din cantonul Grisons în estul Elveţiei a declarat că doi bărbaţi cu paşapoarte diplomatice ruse au făcut obiectul unei verificări de rutină a identităţii la Davos.

Deși cei doi cetățeni ruși s-au prezentat drept instalatori, aceștia dețineau pașapoarte diplomatice, însă niciunul nu fusese acreditat ca diplomat în Elveția. Cei doi ruși au solicitat imunitatea diplomatică, iar reprezentanții statului rus au amenințat cu consecințe diplomatice dacă bărbații vor fi reținuți. În cele din urmă, poliția i-a eliberat și le-a permis să plece din țară.

„Nu au existat indicii despre fapte penale în timpul controlului”, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Poliției din Graubünden. Ambasada Rusiei, prin secretarul de presă din Berna, a negat eventuala operațiune de spionaj, sugerând că „instalatorii” au fost la Davos pentru a ajuta la pregătirea unui eveniment găzduit de Fundația Roscongress din Rusia. „Există persoane din afara Ministerului rus de Externe cărora li se oferă pașapoarte diplomatice”, a precizat ambasada, potrivit Digi24.

Investitorul american Bill Browder, care a condus o campanie de expunere a corupției care îi viza pe oficiali ruși, pe care i-a acuzat de moartea avocatului său, Sergei Magnitsky, decedat într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce s-a plâns de maltratare, a declarat că presupusa operațiune de spionaj l-ar fi vizat pe el.

“Ruşii îşi iau la ţintă în mod activ toţi duşmanii din toate ţările – ei au resurse uriaşe şi Davos este un loc important, iar acesta este singurul loc unde eu pot veni pentru a-i contesta personal pe oficialii ruşi pentru uciderea lui Serghei Magnitski”, a declarat Browder pentru Reuters marţi la Davos. Procurorii ruşi îl suspectează pe Browder că ar fi ordonat o serie de crime, inclusiv uciderea lui Magnitski, ceea ce finanţatorul a respins ca ridicol.

Forumul Economic Mondial de la Davos reunește lideri din întreaga lume precum președintele SUA, Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel sau alți șefi de stat, dar și mii de oameni de afaceri, sau reprezentnți ai ONG-urilor și ai mediul academic.

România nu are reprezentanţi la acest important eveniment, iar premierul Ludovic Orban a explicat că acest lucru se datorează faptului că invitaţiile au fost trimise înainte de preluarea guvernării de către PNL şi nu au putut fi parcurse în timp util toate procedurile necesare participării la summit. La intalnirea anuală urmează să fie prezenţi 2.821 de participanţi, din care 410 persoane publice.