Bine-cunoscutul slogan "YES WE CAN" a devenit (EN) "everyone engages in fair play, everyone does their fair share, and everyone gets a fair shot", care ar putea fi tradus astfel: "toată lumea joacă corect/fair play, toată lumea îşi joacă rolul corect şi toată lumea are o şansă echitabilă". S-a făcut, mai precis, trecerea de la un mesaj care mizează pe speranţă, la unul pragmatic, care mizează pe corectitudine.

Noul mesaj transmis de Obama pare să se adreseze Americii de acum o sută de ani, fiind similar viziunii promovate de preşedintele Theodore Roosevelt, în 1910, sub numele de "neo-naţionalism".

Întrebat dacă noua direcţie se aliniază şi campaniei prezidenţiale, purtătorul de cuvânt Josh Earnest a ocolit răspunsul, însă a precizat că mesajul este o versiune succintă a viziunii preşedintelui cu privire la Statele Unite. "Preşedintele va răspândi temele rămase (de la Roosevelt) şi le va actualiza ţinând cont de locul în care se află economia şi familiile americane".

Potrivit Business Insider, sub mesajul acesta s-ar putea ascunde intenţia lui Obama de a-i îndemna pe cei bogaţi să-şi plătească dările către stat, fără a-i demoniza, aşa cum s-a întâmplat în cadrul mişcării Occupy Wall Street. Noua strategie se aliniază, aşadar, priorităţilor preşedintelui american, ţinând cont că opinia publică face presiuni ca taxele să fie ridicate pentru cei bogaţi şi să rămână aceleaşi pentru clasa de mijloc.