Lovitură puternică dată de SUA. Aplicaţiile chineze TikTok şi WeChat nu vor mai putea fi descărcate și acest lucru va fi interzis începând de duminică, 20 septembrie. Anunțul a fost făcut de Departamentul american al Comerţului, care citează ameninţări la adresa securităţii naţionale, transmit AFP şi Reuters, citat de Agerpres.

În ordinul Departamentului Comerţului nu apare stipulat că se interzice companiilor americane să facă afaceri cu WeChat în afara SUA şi nici nu interzice Apple, Google sau altor companii americane să ofere aplicaţiile TikTok şi WeChat în afara SUA.

TikTok are 100 de milioane de utilizatori în SUA şi este extrem de căutată în rândul tinerilor americani. Aplicaţia de mesagerie WeChat are, în medie, 19 milioane de utilizatori activi zilnic în SUA, susţine firma de consultanţă Apptopia. WeChat este o aplicaţie care combină servicii similare cu Facebook, WhatsApp, Instagram şi Venmo, fiind populară în rândul studenţilor chinezi, expaţilor şi al unor americani care au relaţii personale sau de afaceri în China.

„Partidul comunist chinez a demonstrat că are mijloacele şi intenţia de a utiliza aceste aplicaţii pentru a ameninţa securitatea naţională, politica externă şi economia SUA”, a susținut Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă.

Departamentul Comerţului nu va încerca să oblige cetăţenii americani să elimine cele două aplicaţii sau să înceteze să le mai folosească, dar nu va permite update-urile sau noile descărcări.

„Avem în vedere nivelul de top al companiilor. Nu ne vom îndrepta spre utilizatorii individuali”, a precizat un oficial din cadrul Departamentului american al Comerţului.

Dorința autorităților americane este ca, în timp, lipsa de update-uri va reduce gradul de utilizare al celor două aplicaţii. „Aşteptările sunt că oamenii vor găsi modalităţi alternative pentru a face aceste acţiuni. Ne aşteptăm ca piaţa să intervină şi să apară aplicaţii mai sigure care vor acoperi această cerere şi în care americanii să poată avea încredere, astfel încât Guvernul SUA să nu mai fie nevoit să adopte acţiuni similare”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Comerţului pentru Reuters.