Camera Reprezentanţilor intenţionează să continue investigaţia care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, inclusiv după eventuala achitare de către Senat, iar fostul consilier pentru Siguranţă Naţională, John Bolton, va fi citat ca martor, a declarat un lider democrat, Jerrold Nadler, citat de CNN.

Senate votes on articles of impeachment against President Trump

Posted by TIME on Wednesday, 5 February 2020

Trădare din propriul partid

Senatorul republican Mitt Romney a spus miercuri că va vota pentru destituirea lui Donald Trump, cu câteva ore înainte de achitarea așteptată de președintele american. ”Președintele este vinovat de un teribil abuz asupra încrederii publice”, a spus în Senat fostul candidat la prezidențiale în 2012. ”Sunt conștient că unii din partidul meu dezaprobă puternic decizia mea și că, în anumite cercuri, voi fi denunțat cu putere”, a adăugat senatorul de Utah, care ar putea fi singurul ales republica care ar urma să voteze pentru destituirea lui Trump.
Pentru a-l demite pe președinte, ar fi necesare două treimi din cele 100 de voturi din Senat. Donald Trump este acuzat, în primul rând, de Camera Reprezentanţilor că s-a folosit de funcţia de preşedinte al republicii pentru a obţine beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul naţional.
Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean şi a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidaţii săi, preşedintele Trump este acuzat de abuz de putere. În jurul orei locale 16:00 (23:00, ora României) va începe procedura de vot. Este pentru a patra oară în istoria Statelor Unite când un președinte a fost vizat de procedura de impeachment. Chiar şi în situaţia improbabilă în care ar fi demis, Donald Trump ar putea, totuşi, să candideze la alegerile prezidenţiale din 2020, dacă Senatul nu îi va de o interdicţie explicită în acest sens.