Ungaria a recepţionat vineri primul lot de patru tancuri germane Leopard 2A4 la mâna a doua, în cadrul unui contract prin care armata ungară va achiziţiona şi tancuri noi din versiunea modernizată a acestui model, Leopard 2A7, relatează agenţiile MTI şi DPA.

Ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a primit în mod simbolic din partea reprezentanţilor producătorului german Krauss-Maffei-Wegmannn (KMW) cheile tancurilor la cazarma din Tata, oraş situat la circa 70 de kilometri de Budapesta.

Înarmare pe toată linia

”Visul multor tanchişti devine astăzi realitate”, a spus el în timpul ceremoniei.

”Ungaria va fi parte a comunităţii Leopard, o platformă unică pentru cooperarea internaţională în sectorul apărării”, a afirmat la rândul său directorul general al KMW, Frank Haun.

Alte opt tancuri Leopard la mâna a doua vor sosi în Ungaria până la sfârşitul acestui an, iar începând cu anul 2023 armata ungară va primi 44 de tancuri noi Leopard 2A7.

Tancurile germane vor înlocui vechile tancuri sovietice T-72 aflate în dotarea armatei ungare timp de mai mult de patru decenii.

Ungaria a încheiat cu Germania şi alte contracte militare pentru achiziţia de elicoptere, piese de artilerie grea, pontoane şi un sistem de ghidaj pentru apărarea antiaeriană, toate acestea însumând aproximativ un miliard de euro.

Modernizarea armatei ungare

În context, trebuie precizat că Budapesta s-a înscris într-o adevărată cursă a înarmării, Ungaria cheltuind și în vara anului trecut jumătate de miliard de dolari pentru achiziția a 180 de proiectile aer-aer AIM-120C-7, cu rază medie de acțiune, produse de una dintre cele mai mari companii din lume, Raytheon.

Rachetele vor fi instalate pe avioanele de luptă Gripen, iar partea americană va asigura şi instrucţia necesară pentru folosirea lor.

Presa de la Budapesta scria încă din 2018 că armata ungară a început o modernizare istorică.

În plus față de centrele similare din Lituania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Polonia şi România, Ungaria găzduiește, de asemenea, un centru de comandă al NATO.