Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, l-a primit astăzi, la sediul MADR pe E.S. Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA la București. Din delegația Ambasadei SUA a făcut parte și Jonn Slette, atașat agricol și Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultură. La întâlnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, secretarul de stat George Scarlat, precum și directori și experți din cadrul direcțiilor de specialitate a MADR.

Principale subiectele de discuție au vizat: dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală, perspectivele biotehnologiilor agricole, diversificarea și intensificarea schimburilor comerciale între cele două țări, inițierea unor parteneriate româno-americane în domeniile procesării produselor agro-alimentare, transferul de tehnologie și know-how. Alte aspecte discutate s-au referit la evoluția Pestei Porcine Africane și a gripei aviare pe teritoriul României.

 Parteneriate româno-americane care să sprijine procesarea produselor agricole

În cadrul discuțiilor, ministrul Adrian Oros a evidențiat importanța și îndelungata tradiție de cooperare bilaterală și a reconfirmat interesul privind dezvoltarea în viitor a parteneriatului strategic româno-american, precum şi potenţialul de dinamizare a cooperării bilaterale.

Ministrul Oros a transmis părții americane că obiectivele prioritare ale mandatului său se axează pe investițiile în procesare și depozitare, pe de o parte și, pe de altă parte, pe dezvoltarea fermei de familie, cea mai potrivită forma de susținere și revitalizare a satului românesc. În acest context, ministrul a exprimat interesul țării noastre de a realiza parteneriate româno-americane care să sprijine procesarea produselor agricole, având în vedere potențialul de producție al României. Totodată, ministrul Oros a făcut referire la alte aspecte de interes pentru sectorul agricol românesc precum activitatea de multiplicare a semițelor și soluții tehnice în irigații, solicitând sprijinul SUA în acest sens.

Vor fi formate grupuri de lucru care să găsească soluţii concrete şi viabile

Secretarul de stat Emil Dumitru și-a exprimat dorința ca parteneriatul cu SUA să fie consolidat, declarând că România va elabora Planul Național Strategic cu sprijinul Băncii Mondiale. Acesta a recunoscut nevoia țării noastre de a beneficia de o mai bună industrializare, de mașini și utilaje agricole care să fie fabricate în România pentru a putea beneficia rapid de noile tehnologii. În acest sens, oficialul a solicitat sprijinul SUA privind posibilitatea de a iniția parteneriate de cooperare pentru transfer de cunoștințe și know-how pe partea de irigații și gestionarea schimbărilor climatice.

În intervenția sa, ambasadorul SUA și-a exprimat deschiderea de a sprijini România, dorind să cunoască și să aprofundeze planurile și direcțiile prioritare ale Ministerului, pentru a aborda aspectele vizate într-un mod eficient și reciproc avantajos.

În urma discuțiilor s-a propus ca pe baza unei listei de priorități elaborată de partea română să se formeze grupuri de lucru care să discute aplicat pentru identificarea unor soluții concrete și viabile de colaborare.