Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a fost invitatul lui Darius Rochebin la LCI și a răspuns unor întrebări, uneori destul de enervat și « stabilind » el însuși agenda interviului. Aproape fiecare dintre ideile emise de el au produs stupoare.

Lu Shaye a negat suveranitatea țărilor care s-au desprins  din Uniunea Sovietică. Țările fostei URSS „nu au un statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le pună în aplicare statutul suveran„, a spus el.

Lu Shaye s-a întrebat dacă Crimeea aparține Ucrainei, teritoriu pe care Rusia îl ocupă din 2014. “Depinde de modul în care cineva percepe această problemă”, a spus el. „Există istorie. Crimeea a fost, la început, a Rusiei. Hrușciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în timpul Uniunii Sovietice.”

Diplomatul chinez a cerut, de asemenea, încetarea „certurilor” cu privire la problema frontierelor post-sovietice.

„Solidaritatea deplină” a Franței cu țările în cauză

Ministerul francez de Externe a reacționat cu putere sâmbătă seara. Quai d’Orsay a susținut că a „luat cunoștință cu consternare” de aceste remarci, cerând Chinei „să spună dacă reflectă poziția sa, ceea ce sperăm că nu este cazul”.

Ucraina a fost recunoscută pe plan internațional „în interiorul granițelor, inclusiv Crimeea, în 1991, de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China, la căderea URSS ca nou stat membru al Organizației Națiunilor Unite”, a insistat Parisul, reamintind că anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 este „ilegală în conformitate cu dreptul internațional”.

De asemenea, ministerul și-a exprimat „solidaritatea deplină” cu „toți aliații și partenerii noștri implicați„. Toți au „câștigat o independență mult așteptată după decenii de opresiune”, reamintește Quai d’Orsay.

Din aceasta fostă «uniune» fac parte «state», iar dreptul internațional li se aplică acestora. A fost cazul fostei Iugoslavii. Iar printre ele, una este candidata la UE (Moldova) și trei sunt deja membre ale UE și NATO (Țările Baltice).

Thomas Friang, fondator și CEO al Open Diplomacy Institute, a reactionat azi într-o tribună publicată de JDD la afirmațiile lui Lu Shaye în cadrul interviului de la LCI.

Între altele, Friang spune : «Domnia sa a fost intervievat de excelentul jurnalist  Darius Rochebin. Fără nici o concesie, toate problemele fierbinți au fost abordate. Toate acestea, până la punctul în care s-au depășit limitele, iar diplomatul a trecut multe linii roșii.»

«Revizionismul nu poate fi tolerat», spune el. «Când a fost întrebat despre represiunea uigurilor și evenimentele din Tiananmen, Lu Shaye a măturat faptele istorice și tragice cu un aplomb dureros : aceasta este bârfa.” „Crezi în acest rahat?”(afirmație șocantă a ambasadorului chinez). Pentru a face astfel de remarci despre alte atrocități în masă, unii cetățeni francezi au fost condamnați de justiție. » mai spune Friang.

« Permitem ca toate victimele totalitarismului chinez să fie îngropate a doua oară de regimul PCC, atunci când permitem propagandiștilor săi să răspândească astfel de minciuni de stat în Franța. Așa-numiții realiști vor spune: „Lăsăți chinezii în pace”; ei vor fi idioții utili ai braconajului „războinicilor lupilor” care refolosesc orice „interferență” în propria lor politică internă.

«China nu mai pune sub semnul întrebării doar universalitatea valorilor noastre, ci însăși dreptul internațional»

« Acest cinism rimează în mod clar cu totalitarismul și revizionismul Beijingului. Până în punctul în care realismul nu mai este o busolă clară pentru relațiile internaționale. Ne aflăm într-un moment de ruptură în istorie, când opoziția față de valorile și interesele noastre devine învechită. Să ne asumăm un nou idealism: A apăra ordinea internațională din 1945, întemeiată pe Carta Națiunilor Unite că pe Declarația Universală a Drepturilor Omului, înseamnă a ne apăra interesele. »

« Ce se întâmplă cu cele 14 foste republici sovietice, state membre ale Organizației Națiunilor Unite, pe care acest oficial chinez le-a șters literalmente de pe hartă într-o declarație uimitoare? Putem să permitem serios Franței să spună că partenerii noștri din Comunitatea politică Europeană – precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina – nu au o existență suverană?

Putem lăsă să se spună la Paris că aliații noștri baltici, membri ai Uniunii Europene, nu sunt pe deplin state? Avioanele noastre asigură poliția cerească a acestor parteneri și avem chiar trupe desfășurate în Estonia! Aceste remarci trebuie corectate imediat și necesită scuze publice »

Thomas Friang încheie spunând :

« Aceste declarații sunt inacceptabile. Fiecare diplomat înțelege că validează în mod public ceea ce știm de la doctrina Primakov: O teorie a subversiunii ordinii internaționale din 1945 prezidată de crearea Organizației de Cooperare de la Shanghai. Pe măsură ce parteneriatul strategic global dintre China și Rusia se dezvoltă, aliații și concetățenii noștri trebuie să fie asigurați că Franța nu se vă hotărî să facă acest lucru.

Aceste remarci trebuie corectate imediat și necesită scuze publice. Credibilitatea noastră diplomatică față de partenerii noștri este în joc în dezvoltarea agendei noastre pentru autonomia strategică europeană. O ambiție necesară care nu va vedea niciodată lumina zilei fără puterea inițiativei franceze, a cărei credibilitate este în joc în aceste momente de tensiuni diplomatice și media. »

Thomas Friang, fondator și CEO al Open Diplomacy Institute.