UPDATE

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis un mesaj pe Facebook în care face referiri la decizia CCR care a stabilit că ordonanţa prin care Guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

„Azi noapte, la emisiunea Sinteza Zilei, am explicat ce impact are decizia cu neconstituionalitatea amenzilor date pe nerespectearea masurilor impuse in cazul COVID 19.

Am spus clar ca nu discut si nu comentez decizia in sine, insa este normal sa semnalez ca lipsa unor unelte care sa descurajeze pe cei care nu vor sa respecte regulile, in mijlocul unei batalii in care respectarea regulilor este o conditie fundamentala pentru a preveni o catastrofa de sanatate publica de mari proportii, devine o problema majora.

In situatia in care se afla intreaga lume, in care tari cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal sa luam orice masura posibila ca sa aparam vietile cetatenilor dar si a celor care lucreaza in sistemul de interventie si in sistemul sanitar.

Inteleg perfect supararea si frustrarea cetatenilor care doresc cat mai repede introarcerea la normalitate dinaintea pandemiei. Faptul ca in Romania impactul acestui virus a fost unul contorlat si nu a atins proportile pe care le-a atins in unele tari face pe multi sa puna intrebari din ce in ce mai mult despre necesitatea mai departe a masurilor luate la nivelul autoritatilor.

Ma intreb insa cum vom explica situatia in cazul in care prin nerespectarea regulilor si prin masuri de relaxare pripite care sa ne duca la “normalitatea” dorita si solicitata de o parte a populatiei si a operatorilor economici, am ajunge sa pierdem tot ce am castigat impreuna in ultimele doua luni iar in loc sa scada cazurile si numarul deceselor acesta ar creste semnificativ.

Nimeni nu poate sa vina cu un raspuns, la acest moment, prin care sa garanteze ca asa ceva nu are cum sa se intample. De aceea devine necesara o relaxare graduala cu reguli si cu evaluari periodice pentru a evita ca situatia sa scape de sub control. Asa ca din respect pentru majoritatea care respecta regulile si fac tot posibilul sa se protejeze si sa protejeze pe semenii lor, trebuie sa avem si mijloacele prin care putem lua masuri impotriva celor care nu vor sa respecte regulile punand viata majoritatii in pericol.

Nu discut in acest caz eventuale abuzuri sau nemultumiri in ce priveste aplicarea amenzilor si care pot oricand sa fie solutionate pe cale legala, ci de masurile care pot descuraja intr-un mod eficient pe cei care nu au de gand sa respecte regulile punand pe altii in pericol.

Faptul ca virusul pare inocent pentru majoritatea care se infecteaza cu el, acestia ramanand cu simptome usoare sau chiar asimptomatice, nu schimba si faptul ca virusul este un ucigas care cauzeaza afectiuni complexe si uneori fatale pentru o parte din populatie pe care suntem obligati sa o protejam.

Sper ca postarea mea sa clarifice punctul meu de vedere fiind, in pozitia in care ma aflu, una din persoanele care nu are voie, sub nicio forma, sa fie optimista la acest moment si sa spuna ca totul va fi bine!”, a spus Arafat pe Facebook.

 

STIRE INIȚIALĂ

Anterior, Arafat a declarat la Antena 3, că suntem în mijlocul unei bătălii și anumite unelte ale acestui război le pierdem.

„Indiferent de decizia Curțîi, pe care nu o comentez, nu e domeniul meu, suntem în mijlocul unei bătălii, a unui razboi chiar. Avem o problemă foarte serioasă: anumite unelte ale acestui război le pierdem. Asta înseamnă că trebuie să găsim alte modalități. Singura modalitate este să ii convingem pe cetățeni, să apelăm la conștiința lor. O categorie de oameni pot să spună mâine ‘gata, fac ce vreau’. Oamenii care au respectat regula până acum sperăm să respecte în continuare. În țară încă nu s-a terminat lupta, nu putem să spunem că suntem bine”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Războiul ar putea fi pierdut

„Dacă noi pierdem aceste unelte, războiul ar putea fi pierdut. Să nu uităm că valul 2 va veni. Va veni gripa sezonieră și lângă ea Covidul. Noi trebuie să întărim uneltele noastre de a lupta cu această problema. Nu poți fi optimist. Poți fi optimist ca om simplu. Eu nu pot să fiu optimist. Nu poate nicio persoană responsabilă pe domeniul sănătății publice să fie optimistă. Trebuie să fim rezervați, să ne gândim foarte serios că lucrurile pot să meargă și spre rău”, a adăugat secretarul de stat.

Schimbarea regulilor

„Înţelept era – nu dau indicaţii la nimeni – războiul se duce şi după război se spune ‘asta, asta şi asta trebuie să le schimbăm pe viitor’. Dar în mijlocul războiului noi schimbăm regulile. Poate unele lucruri nu sunt ok, trebuie clarificate. Lucrăm la o clarificare a stării de alertă. Dar mai bine să lucrăm să corectăm anumite lucruri decât să ne trezim brusc că dispare ceva”, a conchis acesta.