O televiziune din Suedia a difuzat un reportaj prin care explică corupția din România, de la nivelul academic. În reportaj se precizează și faptul că studenții primesc diploma, fără să treacă pe la școală. De asemenea, este subliniat și că autoritățile statului tolerează această neregularitate gravă. Suedezii au ajuns la această concluzie, după ce mai mulți asistenți medicali români care profesează acolo, sunt investigați sub suspiciunea de fraudă.

„România este exemplu de corupție academică, iar faptul că mulți absolvenți iau diplome fără să dea pe la școală e bine știut și tolerat de autoritățile statului”.

În ceea ce privește rezultatele anchetei în școlile postliceale sanitare, acestea au rămas secrete.

Reportajul a fost filmat cu o cameră ascunsă

La o școală de asistenți din București, unde s-a întrebat în ce spitale pot face cursanții pregătirea la patul bolnavului, obligatorie chiar și 8 ore pe zi, 900 de ore pe an, răspunsul a fost că există o listă de clinici cu care școala are contract, însă există și o variantă mai comodă.

Dar, potrivit ordinului 140 din 2007, pregătirea clinică este absolut obligatorie și se vor face contracte direct cu spitalele, iar un maistru instructor e responsabil cu practica, inclusiv cu verificarea prezenței. Însă, fondatorul instituției nu a vrut să comenteze aceste neregularități. Pe de altă parte, reprezentanții Ordinul Asistenților și Moașelor spun că efectul acestor neregularități se simt și în spitalele din România.

Mircea Timofte, președintele ordinului a declarat că „Sunt foarte mulți analfabeți care absolvă școală postliceală sanitară. Facem un lucru absolut jenant.”

Suedia a deschis o anchetă

Autoritățile suedeze au deschis o anchetă cu privire la asistenții care și-au luat diplomele într-un mod fraudulos, lucrând la mii de kilometri distanță, în depozite sau în ferme de pui.

Porcurorul Arne Fors a precizat că „Nu văd cum ar fi posibil acest lucru. Nici restul anchetatorilor nu găsesc o explicație logică.”

Însă, ancheta nu evoluează prea repede, pentru că, potrivit suedezilor, autoritățile române nu se implică absolut deloc. În urmă cu cu an, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, a cerut o anchetă amplă în școlile postliceale sanitare. Se pare că raportul emis de corpul de control nu a fost semnat de fostul ministru. Motivele nu sunt cunoscute.

Monica Anisie a cerut o altă investigație

Monica Anisie, actualul ministru al Educației, a cerut o altă investigație în ceea ce privește situația cu pricina.

„Cunoaștem diverse cazuri în care au fost și anumite fapte regretabile, să le spunem. Au fost și școli postliceale închise.”, a declarat Anisie.