Totodată, aceştia solicită retragerea legilor Justiţiei, a legilor de modificare a codurilor penale şi respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale. 

"39 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (alcătuit din 34 de federaţii profesionale) şi Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federaţii profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică,  26 noiembrie 2017, ora 18:00, retragerea legilor Justiţiei şi a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia imediată a Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii '90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010", subliniază sursa citată. 

Potrivit confederaţiilor sindicale, de la 1 ianuarie 2018, povara responsabilităţii sociale va fi dusă doar de către salariaţi iar promisiunile de măriri salariale pentru bugetari s-au topit în explicaţii fantasmagorice despre brut şi net, în vreme ce creşterile de preţuri sunt evidente. 

"Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuţiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii. Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienţilor sunt abuzate zilnic. Investiţiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene. Pe scurt, actuala coaliţie de guvernare susţine hoţia, ineficienţa, haosul şi lipsa de transparenţă, invocând câştigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat", se subliniază în comunicat. 

Totodată, aceştia acuză confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de Guvern împotriva societăţii civile şi atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE 

"În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliţia de guvernare nesocotind sau ignorând făţiş opiniile şi interesele legitime ale tuturor actorilor din societate. Societatea civilă şi reprezentanţii puterii judecătoreşti s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiţiei. Opiniile lor au fost nesocotite. Singura preocupare permanentă a guvernării sunt 'drepturile' infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. Viitorul nostru şi al copiilor noştri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanţă pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă naţională din care ne vom reveni în decenii", se mai arată în documentul citat. 
  
Blocul Naţional Sindical este alcătuit din 34 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile şi interesele lucrătorilor din 17 sectoare de activitate în timp ce Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa este alcătuită din 41 de federaţii profesionale. 

AGERPRES