Eugen Tomac, lider PMP și europarlamentar, atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că UE importă 80% din antibiotic din China, ceea ce face ca țările membre să fie dependente de aceste importuri.

Pandemia scoate la iveală tendințe periculoase

„Am participat astăzi la ședința Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, pentru un schimb de opinii cu Josep BORRELL, vicepreședinte al Comisiei Europene, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Propaganda anti-europeană, tendințele populiste, pericolul autoritarismului, sistemele de sănătate deficitare. Acesta este bilanțul scurt al COVID-19 care ne arată modul în care consecințele pandemiei devin mai adânci decât am fi anticipat inițial”, scrie Eugen Tomac.

Vulnerabilitate maximă

”Astăzi, suntem forțați să înțelegem cum sănătatea publică este parte integrantă din securitatea unei națiuni. Într-o economie globală puternic interconectată în care UE importă 80% din antibiotice din China, realizăm că lanțul de aprovizionare este foarte lung și vulnerabil în fața unor astfel de crize internaționale”, mai precizează europarlamentarul.

Mai atenți cu sănătatea UE

”De aceea, în viitor, UE trebuie să fie în măsură să preia gestionarea sistemelor naționale de sănătate din mandatul statelor membre. Trebuie să fim mai exigenți în a construi politici care să le redea cetățenilor încrederea că pe viitor nu vom mai fi luați prin surprindere de aceste pericole care pot oricând reveni și amenința viețile noastre. Învățam că este nevoie de politici vizionare și de mai multă solidaritate europeană”, a mai scris Tomac.