Președintele Rusiei, Vladimir Putin, tocmai a dat ordinul. Este alertă în toată Europa după ultimul anunț venit chiar de la Kremlin.

Vladimir Putin trimite o undă de șoc în toată Europa după ultima decizie care a uimit pe toată lumea, dar mai ales pe toți liderii Occidentului. Kremlinul a decis ca trupele Gărzii naţionale din Rusia vor putea fi desfăşurate în Belarus „pentru a asigura ordinea publică” conform unui acord încheiat vineri şi care a fost făcut public de guvernul belarus, relatează dpa, citată de Agerpres.

În Belarus au existat proteste în masă împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în fiecare weekend de la alegerile prezidenţiale contestate din urmă cu cinci luni, scrie Agerpres. Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarus, iar Vladimir Putin s-a angajat să trimită trupe de menţinere a ordinii în Belarus dacă vor fi necesare pentru reprimarea protestelor.

Belarus, câmpul de bătaie al lui Vladimir Putin

Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, a condus Belarus – o fostă republică sovietică din estul Europei care se învecinează cu statele UE Polonia, Lituania şi Letonia – timp de peste un sfert de secol. Uniunea Europeană a refuzat să-l recunoască drept preşedinte actual al Belarus, afirmând că alegerile de la 9 august „nu au fost nici libere, nici corecte”. Zeci de mii de protestatari au fost reţinuţi de la alegeri, potrivit unei evaluări a ONU.

Pe de altă parte, ambasadorii celor 27 de state membre UE au aprobat miercuri un nou set de sancţiuni împotriva regimului Aleksandr Lukaşenko, adăugând peste treizeci de nume de persoane şi societăţi pe lista lor neagră.

Sancţiuni peste sancţiuni împotriva Belarus

Această a treia serie de sancţiuni afectează 29 de indivizi şi şapte societăţi sau organizaţii, ale căror identităţi nu sunt încă cunoscute, şi se va aplica odată cu publicarea noii liste în jurnalul oficial al UE, prevăzută să aibă loc joi.

„Am decis să adoptăm o nouă serie de sancţiuni drept răspuns la brutalitatea autorităţilor (…) Ele vor afecta activităţile economice ale ţării”, a declarat la începutul lui decembrie şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în contextul în care sancţiunile precedente nu au dus la încetarea represiunii.

Ca şi în cazul celor 55 de persoane deja prezente pe listă, printre care preşedintele Lukaşenko şi fiul său, bunurile lor în UE vor fi îngheţate şi vor avea interdicţie de intrare pe teritoriul Uniunii.