Adrian Streinu Cercel a vorbit la Antena 3 despre faptul că fiecare trebuie să aibă grijă de el și să fie responsabil atât pentru el cât și pentru cei din jurul său. Mai mult decât atât, acesta a explicat și diferențele dintre o gripă normală, sezonieră, și infectarea cu coronavirus.

”Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el însuşi şi respectiv pentru cei din jurul lui. Gripa se ştie clar cum se manifestă.

Gripa asociată cu câteva simptome majore, respectiv dureri de cap, simţi ochii în fundul capului, dureri musculare şi stare generală foarte proastă la început, asociată pe fondul febril.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la infecţia cu SARS-CoV 2, unde simptomatologia este progresivă, de la o etapă la alta.”, spune acesta.

Caracteristicile infectării cu coronavirus

”E adevărat că şi la SARS CoV-2 poate să înceapă cu febră mare, dar asta doar în proporţie de circa 50-60% din cazuri. În rest, debutează lent şi cu tulburări de respiraţie.

Oamenii au senzaţie că nu pot să respire în voie aşa cum o făceau până atunci (…) Din punct de vedere pediatric, copiii fac tot felul de viroze respiratorii de sezon şi evident că ele trebuie luate în calcul în context epidemiologic.”, a mai spus acesta.

Se recomandă purtarea măștilor de protecție

Adrian Streinu Cercel a continuat să spună că este important ca oamenii să poarte masca de protecție pentru a nu se infecta cu coronavirus. Acesta a ținut să sublinieze că lumea se sperie doar în momentul în care intră în contact cu virusul.

”Lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăveşte. Până nu se îmbolnăveşte şi nu a ajuns boala în dreptul lor, zic, pe mine nu mă poate afecta. Când îi afectează se întreabă de ce oare m-a afectat tocmai pe mine. Deci este în natura fiinţei umane.

Dânşii vorbesc despre botniţă. Eu nu ştiu să poarte cineva botniţă împotriva SARS CoV-2. Ştiu că trebuie să poarte mască şi asta recomand. Vor să înţeleagă, bine. Nu vor să înţeleagă, iarăşi bine. Fiecare este liber să îşi aleagă soarta.”, mai spune Streinu Cercel.

Secția de terapie intensivă este plină

Tot la Antena 3, Adrian Streinu Cercel a mai declarat că Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș este plin și la fel și secția de terapie intensivă.

”După cum putem să vedem în fiecare zi, suntem pe o pantă în continuare ascendentă. Fie că vorbim de 1.500 de cazuri, fie că vorbim 1333 de cazuri, suntem cam pe acolo. Domnul ministru Tătaru a spus că avem toate şansele să ajungem la în jur de 2.000 de cazuri pe zi, ceea ce este mult pentru sistemul sanitar din România.

Asta va fi posibil în contextul în care vedem ceea vedem astăzi la televizor, lumea fără mască, ca şi când aceşti oameni ar spune că virusul este pe undeva pitit prin tufişuri. Lumea trebuie să înţeleagă că acest virus se plimbă pe stradă (…) Sunt oripiliat de ceea ce avem la Institut. Este plin, la fel şi Terapia Intensivă”, a spus, exclusivitate la Antena 3, prof. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş din Capitală.