Atenție mare pentru toți cei care stau la bloc. Asociațiile de locatari pot fi sancționate, dacă afișează și numele proprietarilor pe lista de cheltuieli lunare sau dacă montează camere de supraveghere, fără să ceară acordul tuturor.

Nu peste tot se repectă însă legea, motiv pentru care a început să curgă cu amenzi și avertismentele pentru cei care nu respectă regulamentul general, privind protecția datelor personale.

Jurnaliștii de la știrileprotv au relatat cazul unei asociații de locatari din Oradea, care a primit deja un avertisment din partea Agenției Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce a montat camere de supraveghere la intrarea în bloc. Unul dintre locatari a reclamat că îi sunt încălcate drepturile.

Pentru instalarea camerelor era nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Deși unii nu văd nimic rău în ideea de a fi supravegheați permanent.

Atenție mare și la întreținere! Acesta poate fi ilegală dacă ea cuprinde și numele proprietarilor. Mulți administratori au fost luați prin suprindere când au aflat acest lucru.

Trebuie amintit că toată lumea, de la asociații de locatari până la spitale, primării, inspectorate de poliție, bănci sau site-uri, toate trebuie să respecte prevederile regulamentului.

Spre exemplu, un portal de consultații juridice a fost amendat cu 9.000 de euro pentru că le-a trimis clienților reclame fără ca ei să-și fi dat acordul.

Respectarea procedurilor presupune și costuri, însă acestea sunt mici în comparație cu amenzile usturătoare.

În câteva luyni doar, mai exact din iunie și până în septembrie, s-au dat câteva zeci de avertismente și amenzi. Cea mai mare sancțiune a primit-o o bancă: 130.000 de euro.