Este alertă pe litoral după ultima reacție avută de ministrul Nelu Tătaru. El a făcut o serie de afirmații după ce, în ultimele zile, a crescut proporția persoanelor infectate la suta de mii de locuitori – 42, astăzi. Raportarea făcută la prânz indică 767 de noi cazuri, un nivel, din nou, foarte ridicat, chiar dacă nu s-a mai atins recordul de ieri. Trebuie spus că la ATI, sunt, în prezent, 286 de pacienți, un număr comparabil cu vârful atins pe 22 aprilie, când erau 288 de cazuri grave.

Bucureștiul, Suceava și Brașovul figurează cu cele mai multe persoane confirmate cu noul coronavirus, dar și Galațiul, Prahova sau Dâmbovița înregistrează creșteri importante în cifrele anunțate de autorități.

În acest context, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că este preocupat de nerespectarea măsurilor de protecție sanitară pe litoral, dar și în stațiunile de pe Valea Prahovei, unde mulți români își petrec vacanța.

„Mă preocupă. Ar trebui să îi preocupe pe cei care se întorc în oraşele lor şi văd că acolo creează transmiteri comunitare accentuate. Ne uităm că avem mai multe judeţe care înainte aveau un număr mic, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Galaţi. Sunt oraşe, sunt judeţe care au marcată o creştere accentuată în ultima perioadă, dar vedem că sunt şi locuri, cum este litoralul sau Valea Prahovei, unde acele reguli nu prea se mai respectă”, a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a admis, de asemenea, că ar putea fi reintroduse anumite restricţii pentru funcţionarea teraselor, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri de COVID-19.

El a transmis că suntem într-un moment destul de dificil.

„Vom avea  două săptămâni destul de grele pe care, în contextul în care apare și legea marți, o să le putem gestiona, dar trebuie o colaborare atât din partea agenților economici cărora le-am facilitat redeschiderea unor afaceri în contextul relaxărilor, cât și populației civile, care ar trebui să respecte normele de aplicare și funcționare a acestor relaxări. În funcție de evoluție, vor exista și anumite restricții. Noi nu vrem să fie restricții, noi vrem ca toată lumea să conștientizeze și te respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-m făcut și însoțite de un ordin de ministru comun cu ministrul de resort, care prevedeau și acele norme de funcționare și desfășurare. Toată lumea și le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acest sens afacerile, dar rămâne să le și respecte. În condițiile în care nu vor fi respectate, vor fi și controale mai întețite în următoarea perioadă”, a spus Nelu Tătaru.