Membrii ansamblului folcloric din Mioveni care s-au întors azi din China şi au ajuns pe Otopeni au fost întâmpinaţi în condiţii speciale, care au fost detalitate la Digi24 de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru. Înainte să plece spre casă, pe aeroportul din Beijing, tinerii au transmis un mesaj video pentru a-și liniști familiile. Toți membrii delegației sunt în acest moment în bune condiții de sănătate și se pregătesc de plecarea spre casă.

„Pe fondul îngrijorării și al discuțiilor care s-au creat pe această temă, transmit atât părinților copiilor din Ansamblul “Plai de Dor”, cetățenilor orașului, cât și reprezentanților media faptul că întreaga delegație de la Mioveni s-a bucurat continuu de atenția gazdelor și organizatorilor Festivalului Internațional al Culturilor de la Beijing – Chaoyang, pe toată perioada șederii lor acolo.

Dat fiind că programul festivalului a fost contramandat, revenirea în țară a întregii delegații din Mioveni a fost programată cu șase zile mai devreme, imediat ce organizatorii au găsit soluții optime la companiile de zbor”, a declarat oficialul MS.

El a mai spus că deplasarea în China s-a efectuat cu știrea și acordul autorităților competente, care au emis vizele și monitorizat itinerariul delegației. „Din momentul declanșării situației de criză în zonele aflate la peste 1400 km de Beijing, autoritățile române au ținut în permanent legătura cu grupul, Ambasada României la Beijing a monitorizat situația, iar copiii au avut parte de o atenție deosebită din partea organizatorilor”, potrivit mesajului care însoţeşte filmarea realizată cu tinerii artişti”, a precizat Nelu Tătaru.

Cei 25 de artişti au fost într-un turneu în China, în ultimele 40 de zile. Elevii vor avea scutire de la şcoală, iar adulţii concediu medical pentru 7 – 14 zile. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai spus că într-o săptămână ar putea fi instalate şi camerele cu termoviziune anunţate ca măsură de control pe aeroport.

Între timp, un colaborator al Filarmonicii Banatul din Timişoara, care a făcut parte din grupul de muzicieni care a fost în turneu în China şi care s-a întors recent în ţară, este internat la spital, după ce sâmbătă s-a prezentat la unitatea medicală cu febră. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş din Timişoara, dr. Virgil Musta, a precizat că pacientul ”nu are criteriu de diagnostic cu coronavirus”, astfel că în cursul zilei de marţi va fi externat din spital şi va sta în continuare izolat la domiciliu.