Oficialii din Brazilia și Argentina au fost șocați să afle despre decizia lui Trump de a reintroduce taxe pentru importul de aluminiu și oțel. Președintele american a scris, luni seara, pe Twitter că: ”Voi reintroduce imediat tarifele pentru oţelul şi aluminiul livrat în SUA din cele două ţări”.

Motivul pentru care a decis această schimbare este slăbiciunea monedelor Brazilei şi Argentinei. Potrivit lui Trump, slabiciunea acestor monede îi afectează pe fermierii americani, categorie socială foarte importantă pentru el înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Președintele Braziliei este de părere că omologul său american îi va asculta îngrijorările și are încredere în el. Jair Bolsonaro este un susținător al lui Donal Trump. În plus, Guvernul Brazilian a declarat că se află în discuții cu Washington.

Dante Sica, ministrul pentru Producție din Argentina consideră anunțul lui Trump ca fiind neașteptat și a declarat că încearcă să discute cu oficialii americani.

În același timp, administrația Trump amenință cu noi taxa vamale pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze ca răspuns la introducerea în Franţa a unei taxe pe veniturile realizate de giganţii americani din domeniul Internetului.

Anunțul vine în contextul în care, în luna iulie, a fost deschisă o anchetă de către reprezentantul american pentru Comerţ (USTR) care a ajuns la concluzia că legislaţia franceză numită GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple) aduce prejudicii firmelor americane.

În plus, USTR a făcut cunoscut într-un comunicat că intenţionează să deschidă o anchetă împotriva Austriei, Italiei şi Turciei pentru a stabili dacă taxele din domeniul digital ameninţă firmele americane.