O nouă tulpină de virus gripal a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oamenii. Informația a fost făcută publică de cercetători, citați de BBC, care au avertizat asupra pericolului că virusul ar suferi noi mutații, astfel încât să poată trece cu ușurință de la o persoană la alta și să se răspândească la nivel global.

Potrivit informațiilor, noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii și trebuie să fie atent monitorizată.

Trebuie menționat că ultima pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. Deși s-a anticipat că va face ravagii, aceasta a fost mai puțin mortală decât se ptreconiza inițial.  Virusul, numit A / H1N1pdm09, a fost inclus între timp în vaccinul antigripal.

Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi. Profesorlul Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie și colegii săi, care au studiat-o, spun că tulpina trebuie monitorizată. Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China. „Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang. Chiar dacă virusul nu pare a fi momentan prericulos, specialiștii trag totuși un semnal de alarmă. James Wood, șeful Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, a atenționat că există în permanență pericolul apariției unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruși .