Alertă meteo ANM! Cod Portocaliu în mai multe zone! Vremea rea face ravagii în România! A fost prăpăd

Ploile torențiale au făcut deja probleme în unele zone din ţară. Municipiul Bucureşti şi judeţele Argeş, Caraş Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Prahova, Teleorman şi Vâlcea au fost afectate de vânt şi de aversele torenţiale din ultimele 24 de ore.

În câteva localități din județul Vâlcea a bătut grindina, numeroase culturi fiind distruse. De asemenea, în județul Dâmbovița a plouat cu piatră. Grindina căzută a format pe alocuri covor de gheaţă, încât părea că a nins. Una dintre localităţile lovite de ploaia cu gheaţă este Pucioasa.

Alertă meteo ANM! Cod Portocaliu în mai multe zone! Vremea rea face ravagii în România! A fost prăpăd

Pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 5 subsoluri şi 14 curţi. Intervenţia salvatorilor a fost necesară şi pentru degajarea a 8 elemente de construcţie şi a 22 copaci, care au avariat 15 autoturisme parcate, anunţţă IGSU. La acest moment, echipajele de pompieri acţionează pentru înlăturarea a 3 copaci căzuţi pe carosabil (2 în judeţul Gorj, 1 în judeţul Dolj).

Cod portocaliu de inundații în șapte județe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râuri din şapte judeţe, începând de miercuri seara. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, precizează INHGA.

Alertă meteo ANM! Coduri galbene de furtună!

Potrivit meteorologilor, până joi, la ora 21:00, va fi în vigoare o informare de instabilitate atmosferică la nivelul întregii ţări, cu averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi căderi de grindină. În intervale de scurtă durată sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi pe arii restrânse 30 – 35 l/mp.

Joi, ploile vor fi însoţite de descărcări electrice şi rafale. Termometrele vor indica maxime de 18 grade în Moldova şi în Maramureş, 23 în Banat, 21 în Crişana, 19 în Transilvania şi 17 în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

Prognoza meteo joi

Vremea se răceşte accentuat în Capitala pe parcursul zilei de joi, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi averse ce vor avea şi caracter torenţial.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi, în medie, 10 – 15 l/mp şi izolat 25 l/mp. Totodată, vor apărea condiţii de grindină. Pe timpul nopţii, valorile termice se vor încadra între 10 şi 13 grade Celsius.

Alertă meteo ANM! Cod Portocaliu în mai multe zone! Vremea rea face ravagii în România! A fost prăpăd

Centrul Operaţional Naţional al IGSU monitorizează şi analizează eventualele efecte apărute în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, pentru dispunerea măsurilor imediate în vederea eficientizării intervenţiilor operative.
IGSU recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli în cazul manifestării vântului puternic şi a descărcărilor electrice:să întrerupă activităţile în aer liber, să se adăpostească în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism, să închidă ferestrele şi uşile şi să deconecteze aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat, acestea putând fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

Alertă meteo ANM! Cod Portocaliu în mai multe zone! Vremea rea face ravagii în România! A fost prăpăd

Pentru vineri, meteorologii anunţă că unele regiuni vor scăpa de averse, şi anume Dobrogea, Banat şi Crişana. În privinţa temperaturilor, acestea vor ajunge la maxime de 20 grade în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Banat, 18 în Maramureş, 19 în Crişana şi Transilvania şi 21 în Muntenia.

În Capitală se opresc aversele, dar temperatura va fi în continuare destul de scăzută, 17 de grade.