UPDATE: Cod galben de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri dimineaţa o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţul Vaslui, valabilă până la ora 14:00.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Vaslui se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55 -60 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială:

ANM a emis Cod galben de vreme rea!  Administrația Națională de Metereologie – ANM a emis pentru ziua de vineri o Atenționare meteorologică Cod galben vizând ninsori în general moderate cantitativ și fenomenul de viscol la munte.

Zone afectate sunt Maramureș, Munții Apuseni și Carpații Orientali. Astfel, în Maramureș, precum și în Munții Apuseni și în Carpații Orientali va ninge în general moderat cantitativ și local se va depune strat de zăpadă mai consistent.

ANM a emis Cod galben de vreme rea! Vânt, ploi, nisori

ANM a emis Cod galben de vreme rea! La altitudini în general de peste 1500 m vântul va avea intensificări, temporar cu rafale de peste 80…90 km/h, ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată.

Intervalul de valabilitate a avertizării de Cod galben este ziua de 12 martie, între orele  02:00 și 18:00.

De asemenea, o avertizare nowcasting de Cod galben a fost emisă și pentru județul Vaslui  unde se vor semnala intensificări locale ale vântului, cu viteze de 55…60 km/h.

Avertizarea este valabilă pentru ziua de vineri, între orele 08:00 și 14:00.

În plus, pe parcursul zilei de vineri rămâne în vigoare, până la ora 18:00, informarea meteorologică de vreme rea, ce atrage atenția asupra faptului că oamenii se pot confunta cu  precipitații mixte, depuneri de polei, ninsori la munte și intensificări temporare ale vântului.

Astfel, în intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde treptat, la început în regiunile vestice, nord-vestice, apoi și în centru și în nord-est.

Pericol de polei

ANM a emis Cod galben de vreme rea! La munte vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, iar în zonele mai joase de relief vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și trecător ploaie.

Pe alocuri se va forma polei.

Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunior, cu viteze mai mari în nordul Crișanei, Maramureș, Transilvania, Moldova și Dobrogea, unde local vor fi rafale în general de 50…60 km/h, amplificând senzația de frig.

ANM notează că vineri vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor.

Din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 martie) și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 martie) vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, mai ales lapoviță și ninsoare la munte și predominant ploi în zonele joase.