Este stare de alertă în Brașov. În ultimele zile s-au îmbolnăvit sute de persoane. umai în ultimele ore în oraşul Râşnov din judeţul Braşov un număr de 100 de persoane au acuzat stări de rău. Autoritățile din Râşnov le recomandă locuitorilor să evite să consume apa de la robinet. Potrivit reprezentanţilor Primăriei din Râşnov, citați de Radio România Braşov FM, ultimele analize, de acum două săptămâni, au arătat că apa este potabilă, dar acum se fac noi verificări, ale căror rezultate vor fi disponibile în 72 de ore. Până atunci nu se ştie clar din ce cauză a apărut această situaţie.

Dr. Andrea Neculau, director DSP Braşov, a spus că dinspre medici există semnale că există 100 de cazuri, deși pare că ar fi mai multe.

„Aceste persoane, predominant copii, s-au prezentat fie la centrul de permanenţă din Râşnov, fie la medicii de familie. Ne-am sesizat la o posibilă sursă de transmitere prin apă. Aspectul autolimitat al bolii şi simptomatologia relativ uşoară, faptul că nu au ajuns persoane să fie spitalizate ne duc mai degrabă cu gândul spre o izbucnire epidemică virală, dar momentan nu avem confimarea”, a spus ea.

Ce au pățit cei care au băut apă de la robinet

În ultima săptămână circa 200 de localnici au acuzat dureri de stomac, stări de vomă şi febră. Autorităţile încearcă să afle cauza. Oamenii au luat cu asalt rafturile farmaciilor, în goana după medicamente. mulți dintre ei au avut nevoie de serviciile Ambulanţei.

„Punctul maxim a fost ieri când ambulanţele au fost solicitate pentru un număr de 11 persoane care au fost transportate la Spitalul de Boli Infecţioase”, a spus Steluţa Coţiu, director medical la Ambulanţa Braşov.

„Apa potabilă de la robinetele râşnovenilor nu este infestată! Cel puţin asta arată ultimele analize ale specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov. Periodic, din apa care ajuge la consumatorii finali se prelevează probe şi sunt analizate la laboratorul de specialitate al DSP. Ultimele probe prelevate, în data de 05.07.2021, arată că nu există riscuri de infectare şi că apa nu este contaminată. Acestea au fost prelevate din două locaţii de pe raza oraşului Râşnov, izvoarele din Colţii Cheii şi de la un consumator final pe strada Vânători. Astăzi, reprezentanţii DSP au prelevat, la prima oră, probe de apă şi urmează să efectueze analizele de specialitate. Conform STAS de prelevare a probelor şi a legii apelor, rezultatul analizelor va putea fi comunicat in 72 de ore. Când procedeul va fi finalizat buletinele de analizele vor fi făcute publice. Va mulţumim!”, a fost mesajul, transmis inițial oamenilor.