Autoritățile din Ucraina au creat o stare de război civil. În opinia noastră este josnic și condamnăm ferm faptul că autoritățile ucrainene i-au atacat prin forțe înarmate pe liderii și organizațiile comunității maghiare din Transcarpatia”, au precizat, într-un comunicat de presă, dat publicității miercuri, europarlamentarii FIDESZ-KDNP (Partidului Popular Creştin Democrat -KDNP).

„Pe 30 noiembrie, forțele speciale înarmate ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au luat cu asalt sediile unor instituții maghiare din Transcarpatia: Fundația pentru Învățământul Universitar Maghiar din Transcarpatia, Centrul pentru Dezvoltare Economică ”Egán Ede”, sediul Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), respectiv locuința președintelui KMKSZ, László Brenzovics. Ofițerii de securitate înarmați au avut asupra lor mandat de percheziție domiciliară, care a fost emis în județul  Zaporizhia din estul Ucrainei, pe data 23 noiembrie.

Acțiunea înarmată a avut loc pe baza unui dosar penal deschis anterior sub acuzația de separatism”, informează europarlamentarii.

Drepturile minorităților sunt călcate în picioare

Totodată, aceștia au subliniat faptul că evenimentele brutale de luni sunt parte a unui proces inadmisibil, în cadrul căruia guvernarea ucraineană calcă în picioare de ani de zile drepturile minorităților naționale.

Europarlamentarii au atras atenția asupra faptului că Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia și Guvernul Ungarei au protestat anterior împotriva Legii învățământului și a Legii privind limba de stat în Ucraina, și au precizat că violarea drepturilor minorităților naționale de către diferite autorități ucrainene ar putea să aibă consecințe grave.

Asaltul înarmat este continuarea acestor atrocități, au mai afirmat europarlamentarii FIDESZ-KDNP. Potrivit eurodeputaților, atacul are un substrat politic, iar scopul a fost intimidarea și exercitatea unei presiuni. Acțiunea concertată împotriva organizațiilor legitime ale minorității maghiare a evocat metodele sistemului totalitar, stalinist, ceea ce este inadmisibil într-un stat de drept.

”Într-o țară asociată cu Uniunea Europeană, care și-a exprimat de multe ori intenția de a se integra în UE și NATO, este inadmisibil să aibă loc asemenea evenimente. De aceea vom propune în Parlamentul European ca la ședința plenară din decembrie să fie înscrise pe ordinea de zi aceste încălcări de drepturi fără precedent”, au subliniat europarlamentarii în comunicatul lor de presă.