Potrivit publicaţiei „Kathimerini”, premierul grec Kyriakos Mitsotakis este acuzat că a susţinut omorârea generalului iranian Qasem Soleimani. În plus, Teheranul avertizează că va fi considerată un „act ostil” la adresa sa o eventuală decizie a autorităţilor de la Atena de a permite instalarea în Grecia a unor baze militare americane.

Jerusalem Post” scrie că avertismentul a fost redactat într-o scrisooare trimisă ziarului „Kathimerini” de către Ambasada Iranului la Atena, documentul fiind de altfel publicat în paginile publicaţiei la rubrica „Poşta redacţiei”.

În scrisoare, ambasada iraniană reclama faptul că „Republica Islamică a Iranului reafirmă în mod ferm că, în cazul unui război al SUA împotriva Iranului, orice concesie făcută pentru instalarea de baze militare ale invadatorului american va fi tratată ca un act ostil la adresa Iranului, care îşi va rezerva dreptul să răspundă întrr-un mod adecvat”.

Cu toate acestea, autorii scrisorii îndulcesc tonul ameninţării, afirmând: „Date fiind relaţiile istorice şi tradiţionae de prietenie dintre popoarele noastre, Iran şi Grecia, şi absenţa unor conflicte în ultimele secole, credem că pozitia oficială a Guvernului Greciei în această problemă nu va pune în pericol stabilitatea relaţiilor noastre de colaborare”.

Şeful diplomaţiei elene, Nikos Dendias, a declarat că avertismentul este legat de poziţia exprimată recent de premierul Kyriakos Mitsotakis faţă de asasinarea generalului Qasem Soleimani, în timpul unei vizite la Washington efectuate săptămâna trecută.

Acesta afirmase că „Suntem aliaţii Statelor Unite şi vom fi alături de aliatul nostru în perioade dificile”. Ulterior, el a admis că a existat o reacţie vehementă din partea Iranului, dar nu a vrut să dezvăluie conţinutul discuţiilor diplomatice.