Alertă în Rusia, acolo unde în ultimele 24 de ore, numărul cazurilor noi de coronavirus în creștere constantă de două săptămâni s-a mărit cu 9.412, depășind 9.000 pentru prima dată de la mijlocul lunii iunie. Cifra totală este de 1.195.000 la 47 de milioane de teste. Cifra actuală a bolnavilor depășește 203.000. Numărul deceselor a crescut azi cu 186, cele mai multe în ultimele trei luni, depășind 21.000. S-au vindecat peste 6.000 de bolnavi, în total peste 970.000.

În ultima lună, rata zilnică a îmbolnăvirilor a crescut de două ori, iar la Moscova de patru ori. Autoritățile afirmă că această creștere era așteptată după concedii, vacanțe și sosirea toamnei, dar nu discută deocamdată reintroducerea carantinei. În același timp, la Moscova elevii vor intra de luni într-o vacanță de două săptămâni, iar persoanelor în vârstă și bolnavilor cronici li se recomandă insistent să nu iasă din casă decât dacă este strict necesar. Tot de luni, angajatorii din Moscova sunt obligați să trimită în telemuncă cel puțin o treime din personal, în caz contrar riscând amenzi de până la 13.000 de dolari și suspendarea activității pe trei luni.

Autoritățile au recunoscut dezastrul

Vicepremierul rus responsabil de sănătate, Tatiana Golikova, a recunoscut vineri ‘o creştere serioasă’ a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2 în Rusia, asigurând totodată că ţara sa este pregătită să facă faţă acestei situaţii, relatează AFP.

‘Observăm o creştere a numărului de cazuri noi de coronavirus în ultimele două săptămâni. Este o creştere serioasă’, a afirmat Golikova într-o conferinţă de presă, conform imaginilor difuzate de televiziunea publică Rossia-24. Autorităţile ruse au raportat vineri 9.412 de noi cazuri de coronavirus şi 186 de decese din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai grav bilanţ zilnic după 23 mai, transmite Agerpres.

Această creştere este legată, potrivit vicepremierului rus, de reducerea telemuncii, odată cu ‘reîntoarcerea la locul de muncă a unor mari grupuri de angajaţi’, precum şi de sosirea toamnei, sezonul tradiţional al bolilor infecţioase.

‘Dar situaţia actuală este destul de diferită de cea pe care am avut-o la începutul pandemiei în martie-aprilie (…) Medicii sunt pregătiţi, paturile de spital sunt pregătite, avem resurse suficiente protecţie şi medicamente”, a spus Golikova, care i-a îndemnat pe ruşi să respecte regulile de distanţare fizică şi purtarea măştilor.

‘Nu avem de ales. Fie respectăm măsurile de securitate prescrise de medici (…), fie ne îndreptăm spre izolare, ceea ce nu vrem şi nu intenţionăm să o facem’, a subliniat vicepremierul rus care a participat vineri la prezentarea unui proiect al companiei aeriene de stat Aeroflot, ce a început să antreneze câini capabili să detecteze persoanele infectate cu SARS-CoV-2.