Alertă de radioactivitate în România! Autoritățile au intervenit de urgență și dau asigurări că nu există niciun pericol pentru populație.

Reprezentanţii mai multor instituții publice se află în perimetrul izolat, încercând să stabilească în ce circumstanțe s-a ajuns la această situație.

Alertă de radioactivitate în România!

Alertă de radioactivitate în România!  Sursa provine de la o antenă tip paratrăsnet

Echipe formate din specialişti participă vineri după amiază la măsurători privind radioactivitatea pe platforma fostei rafinării Astra din Ploieşti, după ce Poliţia a fost sesizată în legătură cu faptul că în acea zonă ar exista o sursă radioactivă.

Primele măsurători făcute la faţa locului indică prezenţa unor radiaţii de cobalt, limita de radioactivitate fiind depăşită.

Potrivit unor surse din administraţia locală, Poliţia judeţeană Prahova a cerut intervenţia specialiştilor pe platforma fostei rafinării, după ce a primit o sesizare în acest sens.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a fost instituţia care a anunţat că pe amplasamentul fostei rafinării se află Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (USISU) de la Ciolpani, care a trimis un echipaj CBRN (chimic, radiologic, biologic, nuclear).

”Un echipaj de la USISU Ciolpani împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova s-au deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet.

În urma măsurătorilor executate, s-a constat ca limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 metri pătraţi.

A fost deschis dosar penal în cauză

Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenta în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei.

Se execută alte măsurători în continuare până acum au indicat prezenţa a 3700 cps – cobalt”, a transmis ISU Prahova, potrivit news.ro.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova a transmis că poliţiştii au fost sesizaţi de căre agenţi de pază ai unei firme private cu privire la pericol.

”La data de 14 mai a.c., poliţiştii Sectiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrasnet cu înalţimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut”, informează IPJ Prahova

La locul indicat se află de asemenea reprezentanţi ai altor instituţii: Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Garda de Mediu, Comisia Natională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

În cauză a fost deschis dosar penal, precizează poliţia judeţeană.