S-a dat din nou alerta de inundaţii în România! Codul galben emis de hidrologi este valabil până la miezul nopţii.

Cod galben de viituri în judeţele Argeş şi Dâmboviţa

Miercuri, 14 aprilie, hidrologii au emis o avertizare Cod galben de viituri. Aceasta este valabilă până la miezul nopţii pe râuri din judeţele Argeş şi Dâmboviţa.

Mai exact, în intervalul ora 16:00 – 00:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Argeş – bazin superior şi Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), se arată în prognoza transmisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Avertizarea a fost transmisă către:

  • Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor,
  • Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă,
  • Administraţia Naţională “Apele Române”,
  • Ministerul Afacerilor Interne,
  • mass-media,
  • Hidroelectrica S.A.,
  • Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea,
  • Sistemele de Gospodărire a Apelor Argeş şi Dâmboviţa.

Vremea se răceşte în toată România

Marţi, meteorologii ANM au transmis o informare de precipitaţii moderate cantitativ, ninsori mai ales în zona montană, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece, valabilă în întreaga ţară până vineri dimineaţa.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 13 aprilie, ora 16:00 – 16 aprilie, ora 10:00, în toată ţara vor fi precipitaţii moderate cantitativ, local 15 – 25 l/mp şi izolat, îndeosebi în nord-vest şi centru, de 30 – 40 l/mp.

Începând din după-amiaza zilei de marţi (13 aprilie) şi până în seara zilei de miercuri (14 aprilie), vor fi mai ales averse de ploaie, izolat însoţite de descărcări electrice.

În Transilvania şi în Maramureş vor fi ploi, dar şi perioade cu lapoviţă şi ninsoare (cu precădere în noaptea de miercuri spre joi şi în cea de joi spre vineri) pe alocuri şi temporar cu depunere de strat de zăpadă. Trecător, precipitaţii mixte se vor semnala şi în zonele deluroase din restul teritoriului.

Vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie

La munte, treptat, vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent şi în special la altitudini de peste 1.500 de metri în Carpaţii Meridionali şi de Curbură rafalele vor depăşi 70 – 80 km/h şi va fi viscol.

De asemenea, intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45 – 55 km/h, vor fi în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud şi sud-est, cu până la 60 – 65 km/h în Oltenia, amplificând senzaţia de rece.

Valorile termice diurne ce se vor înregistra miercuri şi joi vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie.

Prognoza pentru Bucureşti

Şi în Bucureşti, până vineri, 16 aprilie, la ora 10:00, vremea va deveni deosebit de rece şi se vor înregistra valori termice maxime de 11 – 13 grade Celsius, se mai arată în informarea ANM. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii de ploaie de scurtă durată.

Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări, cu rafale de 40 – 45 km/h, în timp ce valorile termice minime vor ajunge la 3 – 4 grade Celsius.

Sursa foto: Dreamstime