Alertă alimentară în România! Produsul care tocmai a fost retras de la raft! NU le mai consumați

Peste 12 tone de portocale cu pesticide au fost descoperite în România, iar Carrefour deja a decis retragerea acestora de la comercializare. Portocalele, cu reziduuri de pesticide peste limita admisă, au fost distribuite de furnizorul Andros Stil SRL. El a menționat eronat originea portocalelor, așadar pe etichetă apare că acestea sunt din Grecia, când, în realitate, sunt din Egipt.

Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), este de părere că totul face parte dintr-o schemă de fraudă. În cazul în care după finalizarea anchetei se va constata că într-adevăr este vorba despre o fraudă, atunci vor fi informate și organele abilitate.

”Dintr-un lot de 20 de tone de portocale au fost vândute 12,4 tone către un depozit şi diferenţa către alte două judeţe, Dâmboviţa şi Ilfov, iar aceste 12,4 tone s-au dus la Carrefour. Cei de la depozitul care a făcut distribuţia către supermarketuri spun că din eroare umană, când s-a făcut sortarea, deşi ele erau în cutii de Egipt, le-au schimbat în cutii de Grecia şi cu etichete de Grecia. Ele sunt origine Egipt, dar s-au pus la raft cu origine Grecia şi acum şi-au dat seama că a fost o eroare umană!!! Eu suspicionez că este cu intenţie flagrantă de a schimba originea. Susţin că este o suspiciune de fraudă. Ancheta este încă în derulare, dar dacă constatăm că este o fraudă vom informa şi organele abilitate’, a declarat, joi, conform Agerpres, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

Practicile frauduloase nu sunt tolerate

De asemenea, el mai anunță că portocalele au fost vândute în perioada 23 decembrie – 5 ianuarie, dar că acum se fac retrageri. El îi sfătuiește pe oameni să readucă portocalele la magazin pentru a primi contravaloarea lor.

”Nu tolerăm astfel de practici frauduloase care pun în pericol sănătatea publică şi dezinformează consumatorii”, a mai adăugat el.

Oamenii vor primi înapoi banii

Pe site-ul ANSVSA a fost postat un anunț în care sunt rechemate produsele neconforme.

”Vă informăm că urmare a notificării primite din partea furnizorului Andros Stil SRL, Carrefour RomâniaSA a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi a articolului menţionat mai jos. Motivul rechemării: depăşire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Lambda-Cyhalothrin, Chlorpirifos)”, se arată în anunț.

Potrivit anunțului este vorba despre ”Portocale Calibru 4-5, Origine: Egipt, EAN: 2908513000000, Lot: 63585. Produsele au fost comercializate în perioada: 23.12.2021 – 05.01.2022. Originea produsului a fost menţionată eronat pe etichetă de către furnizorul Andros Stil SRL ca fiind Grecia, produsul fiind origine Egipt”.

”Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, comercializate în perioada 23.12.2021- 05.01.2022 să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create! Pentru informaţii suplimentare, puteţi contacta Carrefour România S.A.: [email protected]”, se mai arată în anunț.