Avionul medical care îl transportă pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă după ce anturajul său afirmă că a fost otrăvit, a decolat sâmbătă dimineaţa de pe aeroportul oraşului siberian Omsk, cu destinaţia Berlin, transmite Agerpres.

„Avionul cu Aleksei a decolat spre Berlin. Multe mulţumiri tuturor pentru sprijinul acordat. Lupta pentru viaţa şi sănătatea lui Aleksei abia a început şi mai sunt multe încercări de trecut, însă acum cel puţin a fost făcut primul pas”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvântul a opozantului rus, Kira Iarmîş.

Cu puţin timp înainte, ea a postat o fotografie cu targa care îl transporta pe Navalnîi, şi a scris că alături de el se afla soţia acestuia.

Aleksei Navalnîi va fi transportat la spitalul universitar Charité din Berlin, unde un alt reprezentant al opoziţiei ruse, Piotr Verzilov, a fost tratat înaintea lui, transportat tot de ONG-ul Cinema for Peace, care a închiriat avionul sosit la Omsk. Principalul adversar al Kremlinului, ale cărui informări publice denunţând corupţia elitelor ruse se bucură de multă popularitate pe internet, a fost deja victimă a unor atacuri fizice.

„FBK (Fondul de combatere a corupţiei) îşi continuă activitatea”, a declarat pe Twitter chiar înainte de decolare Ivan Jdanov, directorul acestei organizaţii fondate de Aleksei Navalnîi.

În ultimii ani, mulţi adversari ai regimului de la Moscova au fost victime ale otrăvirii sau au denunţat astfel de otrăviri, atât în Rusia cât şi în străinătate. Autorităţile ruse au negat întotdeauna orice responsabilitate.

Reacția Rusiei

„Am decis să nu ne opunem transferului său în alt spital, cel desemnat de rudele sale”, a declarat Anatoli Kalinicenko, directorul adjunct al spitalului de urgenţă din Omsk, adăugând că starea pacientului este stabilă.

„La solicitarea echipei medicale germane, zborul va fi întârziat până în dimineaţa zilei de 22 august”, a declarat ministerul regional al sănătăţii, citat de agenţiile ruse de presă. Sursa citată a menţionat „cerinţe ale sindicatului transportatorilor aerieni din Germania, care reglementează condiţiile de muncă ale personalului navigant”.

Purtătoarea de cuvânt a liderului opoziţiei, Kira Iarmîş, a indicat pe Twitter în jurul orei 09:00 GMT că plecarea va avea loc peste „cel puţin şapte ore”, ceea ce înseamnă sâmbătă dimineaţa la Omsk.