Președintele Autorității Electorale Permanente – AEP, Florin Mitulețu-Buică, a anunțat că la alegerile locale din 27 septembrie vor fi puse la dispoziția cetățenilor în secțiile de votare măști și dezinfectant.

Mitulețu-Buică a mai precizat că organizarea alegerilor costă aproape un miliard de lei, dublu față de alți ani, în contextul pandemiei și măsurilor necesare de protecție, dar și al creșterii indemnizațiilor pentru membrii secțiilor de vot.

Măsuri pentru combaterea pandemiei

În prezent se analizează organizarea mai multor secții, pentru evitarea aglomerării, dar și amenajarea acestora în afara școlilor, precum și limitarea numărului persoanelor care intră simultan într-o secție de vot, a mai spus el, conform realitatea.net.

Președintele AEP a adăugat că cetățenii aflați în carantină în spital sau în izolare la domiciliu pot solicita urna mobilă.

În context, mai mulți lideri de partide politice parlamentare îi solicită Premierului Ludovic Orban să clarifice în mod public situația reală a evoluției pandemiei de coronavirus.

Dacă cifrele actuale privind numărul de persoane infectate sunt reale, mai multe voci s-au ridicat deja susținând amânarea alegerilor locale, în interesul sănătății publice.

Controverse pe alegerile locale

Orban nu se mai poate ascunde la nesfârşit în spatele propriilor interese electorale și trebuie să le spună românilor ce are de gând cu privire la redeschiderea școlilor și desfășurarea alegerilor locale, cere Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.

Liderul PSD subliniază că „sănătatea românilor şi soarta copiilor noştri nu poate fi tranzacţionată electoral”.

Și alți lideri de partide politice parlamentare, precum foștii premieri Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, s-au exprimat în ultimele zile în sensul necesității unei discuții pe date reale, pentru a stabili dacă este sau nu oportună ținerea alegerilor locale în luna septembrie a acestui an.