În București, apar de la o lună la alta noi restaurante, multe dintre ele făcute cu multă cheltuială și cu ambiții pe măsură. Pentru mine, unul, rămâne un mister de unde au unii oameni bani și curaj să lanseze restaurante de lux pe o asemenea criză și într-un oraș care nu se poate lăuda cu o afluență semnificativă de turiști cheltuitori. În plus, viitorul nu arată nici el prea bine și, oricât de optimist ai fi, nu poți să te aștepți ca mediul de afaceri de la noi să facă loc prea curând unei categorii însemnate de „big spenderi“.
Până una-alta, se pare că resurse există, iar eu am ocazia să scriu în fiecare săptămână despre câte un nou stabiliment conceput să râvnească la o felie măricică din banii cheltuiți de concetățenii mei în restaurante. În timpul scurs din momentul intrării în noul local și până la venirea notei de plată, obișnuiesc să fac pronosticuri în legătură cu speranța lui de viață. De-a lungul anilor, am vizitat o mulțime de restaurante care s-au închis după doi-trei ani și cred că motivul generic a fost, de fiecare dată, același: așteptările investitorilor întreceau cu mult nivelul investițiilor, iar acesta din urmă era întotdeauna exagerat de mare. Mai rar vezi restaurante care cresc de la un an la altul, care își cultivă o clientelă din ce în ce mai mare și investesc constant în această relație, cu rezultate din ce în ce mai bune. De obicei, în București vezi invers, restaurante noi cu pretenții, făcute cu mulți bani, care-și doresc să dea lovitura peste noapte, și apoi sunt nevoite să-și reconsidere costurile, de cele mai multe ori în detrimentul calității, și să-și piardă astfel chiar și puținii clienţi adunați între timp.
Pe Bulevardul Unirii, aproape de Casa Poporului, s-a deschis de curând un restaurant de lux numit Al Sapore. Un local cu decor de-a dreptul spectaculos, făcut cu bani mulți, într-un spațiu destul de generos. Pereți strălucitori, cu tonuri de turcoaz, roz și violet, mobilier alb și accesorii scumpe. E limpede că patronii nu s-au uitat la bani. Specificul restaurantului este mediteranean, de inspirație italienească. Mai exact „cucina di pesce“ din zona Marche, o regiune de pe malul Mării Adriatice, aflată între Abruzzo și Emilia-Romagna. Mărturisesc că nu auzisem de Marche și, pentru că în meniu era lăudată savoarea bucătăriei de acolo cu delicioasele paste marchigiane „alla marinara“ servite într-un mod absolut original sau griliatele și friturile specifice regiunii“, l-am întrebat pe ospătar despre asta, dar nici el nu mi-a putut explica clar, chiar dacă s-a consultat și cu colegii. Tot internetul m-a lămurit un pic mai târziu.
Am vizitat localul într-o miercuri, la ora cinei. Probabil din cauza zăpezilor de afară și pentru că e relativ nou, însoțitorii mei și cu mine am fost singurii clienți toată seara. N-a fost un lucru neapărat rău pentru noi, căci am beneficiat de toată atenția personalului, lucru care a adăugat și o oarecare solemnitate răsfățului pe care-l resimți de obicei într-un astfel de restaurant luxos. Însă, îndrăznesc să sper că localul are parte de mai mulți clienți de obicei, căci cheltuielile de-acolo vor fi oricum greu de recuperat. Mâncarea a fost fără reproș, și serviciul la fel. Meniurile au venit acompaniate de două iPaduri pe care puteai să vezi imagini cu mâncărurile, chit că pozele nu aveau și denumiri și trebuia să ceri ajutorul ospătarului pentru a face corelațiile necesare cu meniul.
Cu îndoială în suflet, urez succes restaurantului Al Sapore. Este un loc făcut cu pasiune și cu mare atenție la detalii și sper că proprietarii au răbdarea și resursele necesare să aștepte o perioadă destul de îndelungată recuperarea investiției.
Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început am comandat un tartar de somon (45 lei), Involtine di Prosciutto (35 lei) și o ciorbă de ­curcan (15 lei). Ciorba a fost foarte gustoasă, celelalte feluri au fost corecte. Totul părea destul de fresh, asta e clar, mai puțin chiflele care fuseseră încălzite la microunde și de îndată ce s-au răcit nu mai puteau fi mâncate decât cu dinți de ferăstrău. Dar ne-au fost schimbate imediat.
La felul doi am încercat un risotto Al Sapore (40 lei) delicios și un Misto Pescatore (55 lei) foarte bun, cu calamari, langustine și creveți, acompaniați de legume date prin făină și prăjite în ulei de palmier.
Lista lor de vinuri este destul de consistentă, dar cu prețuri destul de mari, așa că vă recomand să încercați un vin chilian la pahar (7 lei).
Legendă

Mâncare: 5 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 5 puncte din 5

Adresa: Bulevardul Unirii nr. 7
Tel: 0723.572.534, 031.437.80.90
www.alsapore.ro