Veste foarte bună pentru spaniolii care se află într-o situaţie de vulnerabilitate în urma pandemiei sau pentru cei care se locuiesc în zone unde chiriile locuinţelor au explodat.

1 miliard de euro în Spania pentru locuinţe sociale

Guvernul de la Madrid a anunţat, miercuri, că urmează să direcţioneze un miliard de euro pentru locuinţe sociale din fondurile de care Spania va beneficia în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Executivul a subliniat că va utiliza în principal activele imobiliare deţinute de banca de rebuturi Sareb, potrivit Reuters.

Sareb va pune la dispoziţia autorităţilor locale aproximativ 15.000 de locuinţe, fiind supervizată de Ministerele Economiei şi Transporturilor. În plus, Fondul de locuinţe sociale va pune la dispoziţie alte 12.000 de proprietăţi imobiliare pentru persoanele fizice şi familiile care îndeplinesc criteriile necesare.

Premierul Pedro Sanchez a declarat: “Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres şi îngrijorare. Atât pentru oamenii în situaţii de vulnerabilitate cât şi pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat.”

Tensiuni în coaliţia de guvernare din Spania pe tema pieţei imobiliare

Criza economică provocată de pandemie precum şi tensiunile în interiorul coaliţiei cu privire la dacă şi cum să reglementeze piaţa chiriilor au complicat situaţia.

Cu toate acestea, coaliţia de guvernământ de stânga din Spania a făcut din locuinţele accesibile o prioritate politică. Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piaţa imobiliară din Spania.

Propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez şi partenerul de coaliţie Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu şi locuinţe sociale.

Locuinţele sociale din Spania reprezintă un procent foarte mic din total locuinţelor

În condiţiile în care, potrivit OECD, locuinţele sociale reprezintă mai puţin de 2% din totalul locuinţelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franţa sau Italia, unde locuinţele subvenţionate reprezintă 17%, 14% şi respectiv 4% din stocul de locuinţe existent în fiecare din cele trei ţări.

În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro de la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, iar aproximativ jumătate din fonduri le de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.