Termenul de înscriere în programul de susținere a crescătorilor de porci s-a prelungit pentru 2024

Guvernul României a adoptat o hotărâre în ședința din 30 mai 2024, extinzând termenul de depunere a cererilor pentru Programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița pentru anul 2024. Această măsură vine în completarea și modificarea Hotărârii Guvernului nr.315/2024.

Termenul de depunere a cererilor a fost prelungit de la 30 iunie 2024 până la 31 iulie 2024, având în vedere importanța creșterii efectivelor de porci din aceste rase.

Scopul principal este de a facilita accesul la această schemă de susținere pentru un număr cât mai mare de crescători și de a eficientiza utilizarea fondurilor alocate.

Noua definiție pentru scrofiță

O altă modificare introdusă este definirea termenului de „scrofiță” din rasele Bazna sau Mangalița.

Aceasta se referă la o femelă înregistrată în Registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, care a fost înregistrată pentru cel puțin o montă sau o însămânțare artificială. Această definiție uniformă va asigura identificarea corectă a animalelor.

Fermă de porci
Ajutor pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița / SURSA FOTO: Dreamstime

Sprijin pentru creșterea numărului de animale

Programul are ca obiectiv principal susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița pentru anul 2024, cu scopul de a crește numărul de animale de reproducție și de a valorifica produșii obținuți. Beneficiarii acestui sprijin pot fi producătorii agricoli persoane fizice, dar și societăți agricole sau persoane juridice.

Această hotărâre vine și cu o creștere a sprijinului financiar, de la 1.200 lei/scroafă/an în anul 2023 la 2.000 lei/scroafă/an în 2024. Cu toate acestea, cuantumul total al ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi nu poate depăși 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare.

Sprijinul APIA pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 2,66 milioane de lei pentru crescătorii de animale la începutul lunii. Această sumă reprezintă plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat de către fermieri prin cererile de plată depuse în luna februarie 2024.

Fondurile, aprobate pentru plata de la bugetul de stat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sunt destinate solicitanților care au accesat această formă de ajutor conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.