De la „maşină de scris“ la PC de buzunar, dispozitivele BlackBerry au evoluat rapid în ultimii ani. Cu noul Bold, canadienii de la RIM atacă şi piaţa gadgeturilor life-style.

BlackBerry 9000 Bold e o reinterpretare modernă a unei teme clasice. Mai mare decåt predecesorii, Bold se apropie ca dimensiuni de mai vechea serie 8700, însă e mult mai subţire şi mai solid construit. Nu are carcasă în întregime de metal, precum Nokia E71, însă calitatea execuţiei şi designul, inclusiv spatele carcasei din imitaţie de piele, sunt de top.

Primul lucru care atrage atenţia la Bold este ecranul. Comparat cu cel al unui Samsung i780 sau Nokia E71, noul BlackBerry cåştigă detaşat. De asemenea, reinterpretarea temei iconiţelor de meniu este foarte reuşită, iar navigarea cu ajutorul biluţei sensibile din centru se face extrem de uşor, chiar şi pentru înveteraţii fani ai defunctei rotiţe laterale, atåt de caracteristică odinioară.

Unul dintre principalele secrete ale succesului BlackBerry, care a propulsat vånzările canadienilor pånă la o cotă de 17,4% din piaţa de smartphones – potrivit Gartner -, este faptul că au reuşit să „stoarcă“ la maximum sistemul de operare, prin funcţii nu doar utile, simple, dar şi spectaculoase. De exemplu, faptul că la introducerea în tocul de curea aparatul trece automat în modul „vibraţii“ şi tastele sunt blocate, iar la scoaterea acestuia revine în modul anterior, este o funcţie care cu greu va fi întålnită la alţi producători. Motivul este destul de simplu.

Pe långă BlackBerry, la momentul actual, mai există doar două platforme software la fel de avansate. Cel puţin pånă la lansarea comercială a Google Phone, utilizatorii business care vor un mini computer complet au la îndemånă fie varianta BlackBerry, fie sistemele de operare Windows Mobile sau Symbian S60 (dezvoltat de Nokia, dar folosit pe o gamă largă de mobile ale altor mărci). Spre deosebire de competitori, al căror sistem de operare a fost gåndit să fie instalat pe o gamă cåt mai mare posibil de dispozitive, RIM a ales să păstreze sistemul de operare legat de hardware. În acest fel, reuşeşte să exploateze combinaţia la maximum, la fel cum face în segmentul PC-urilor Apple.

Funcţii pe placul utilizatorilor individuali

Chiar dacă dezavantajul acestei alegeri este acela că pentru BlackBerry se găsesc mult mai puţine aplicaţii (cåteva zeci, faţă de mii la WM sau zeci de mii la S60), cåteva aplicaţii esenţiale pentru „mobile networking“ sunt disponibile. Pentru cei care folosesc suitele de servicii internet Yahoo Go! şi Messenger, Google Apps sau Windows Live, există softuri de integrare a acestora cu BlackBerry. La fel, se poate descărca şi o aplicaţie pentru integrarea cu reţeaua socială Facebook.

Faptul că RIM şi-a îndreptat din ce în ce mai mult atenţia de la angajaţii corporate către utilizatorii individuali este tot mai evident. Spre deosebire de gamele anterioare, Bold afişează mesajele de email şi în format HTML (adică cu fonturi formatate şi elemente de design), însă doar pentru cei care folosesc serviciul BlackBerry Internet nu şi pentru varianta corporate, BlackBerry Entreprise Service. Motivele pot ţine de faptul că, în general, corporaţiile sunt sensibile la costurile de comunicaţii, iar mesajele formatate HTML generează evident mai mult trafic decåt un simplu mesaj text.

Faptul că Bold este mai mare şi un pic mai greu decåt modelele din seriile Curve sau 8800 poate fi considerat un dezavantaj de către unii, dar cu siguranţă avantajul este acela că în interior a fost loc suficient pentru un acumulator generos. Aşa că Bold e chiar mai bun la acest capitol decåt Nokia E71 sau Samsung i780 (care au performanţe mai mult decåt onorabile) şi mult peste HTC Touch Diamond sau Pro.

Nici partea de telefonie nu mai lasă demult de dorit la BlackBerry, iar Bold este o confirmare, păstrează excelent semnalul în zonele cu acoperire mai slabă, în reţelele GSM şi 3G, iar calitatea convorbirii este foarte bună. Transferul de date prin HSDPA se face cu pånă la 7,2 Mbps, maximum oferit de reţelele mobile la momentul actual.

Orice test comparativ între smartphone-uri capabile să nu te facă să simţi lipsa PC-ului în deplasări îl poate indica uşor cåştigător pe BlackBerry Bold, o recomandare mai mult decåt valabilă dacă sunteţi dispuşi la un abonament de cel puţin zece euro pe lună. Dacă nu, alegeţi Windows Mobile, de preferat la bordul unui mobil cu tastatură completă precum Samsung i780 – unul dintre cele mai bune smartphone de pe piaţa romånească la ora actuală. Din păcate, peste platforma S60 a Nokia au trecut deja cinci ani şi asta se simte, dar pentru fanii mărcii finlandeze – nu puţini – există întotdeauna titratul Communicator ca alternativă la BlackBerry sau Windows Mobile.

127-19667-33_sghi780fronthigh_39.jpgSAMSUNG i780
Nu e nici cel mai nou, nici cel mai „cool“, dar smartphone-ul coreean oferă cea mai bună şi completă interpretare a temei Windows Mobile 6 Professional, singurul reproş fiind adresat unei tastaturi cam rigide. Punctul forte e tasta centrală. Poate fi atåt mouse-pad, cåt şi buton de scroll

127-19666-33_e71_05_39.jpgNOKIA N71
Are, poate, cel mai reuşit design întålnit pånă acum la un smartphone. Carcasa metalică în întregime pare construită să dureze o veşnicie, însă sistemul de operare poate fi dificil de configurat şi nu oferă cele mai noi funcţii. În continuare, contactele din agendă nu pot fi sortate decåt după nume