Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 25 iunie 2020, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au reiterat satisfacţia pentru nivelul excelent al cooperării România-SUA, atins la celebrarea a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. În context, ministrul afacerilor externe a salutat initiativele care promovează această aniversare la nivelul ambelor camere ale Congresului SUA.

Au fost trecute în revistă evoluţiile recente care dau consistenţă Parteneriatului Strategic România-SUA, precum cooperarea în domeniul securităţii şi apărării, securităţii energetice şi aprofundarea dialogului în ceea ce priveşte combaterea traficului de persoane şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Totodată, a fost discutată şi cooperarea bilaterală în contextul pandemiei de COVID-19, cu evidentierea impactului deosebit de pozitiv pe care l-a produs în SUA echipa medicală militară din România, care s-a deplasat în statul Alabama pentru schimb de bune practici şi susţinerea eforturilor de combatere a pandemiei.

Cu prilejul întâlnirii au fost abordate şi alte subiecte de actualitate aflate pe agenda comună, cu accent pe evoluţiile din zona Mării Negre şi cooperarea regională, în special în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Adrian Zuckerman au convenit menţinerea unui dialog constant şi aprofundat în următoarea perioadă pe toate aceste teme de interes comun.