Fostul prim-ministrul al României, Adrian Năstase, a făcut o serie de declarații surprinzătoare marți seara, în direct la Antena 3, vorbind despre posibilitățile României privind infrastrctura din energie. Fostul social democrat spune că România ar trebui să renaționalizeze o serie dintre acestea, făcând în primul rând referire la Petrom.

Petrom, privatizat chiar de Năstase

Declarațiile sunt cel puțin scandaloase, în primul rând prin prisma faptului că Petrom a fost privatizată în 2004, chiar în mandatul de premier al Adrian Năstase. În același timp, fostul lider mai spune că PSD merge pe ”ideologia stângii europene”, lucru demn de criticat, mai ales că temele legate ”de mediu, de LGBT, de tot felul de povești” sunt greu de acceptat în țara noastră. PSD-ul  condus de Marcel Ciolacu nu a susținut aceste teme, dimpotrivă, s-a plasat pe condiții ultraconservatoare, împotriva valorilor stângii europene.

Reacțiile fostului premier din cadrul interviului de la Antena 3

Adrian Năstase a vorbit la Antena 3 atât despre situația politică actuală, cât și despre ce ar trebui să facă România în următoarea perioadă.

„PSD are aceeași problemă, dacă merge pe aceeași ideologie a stângii europene, va pierde foarte mult. Chestiunile legate de mediu, de LGBT, tot felul de povești, sunt greu de acceptat de societatea românească. O problemă pentru PSD va fi modul în care privește relația cu Dragnea. Problema nu este de a-l primit în partid, în conducere. Dragnea poate fi folosit împotriva PSD. Dragnea are posibilitatea să adune din zona suveranistă. Nu-mi închipui că Dragnea va scăpa de atenția procurorilor”, a explicat Adrian Năstase marți seară.

Mai mult, fostul premier a mai vorbit despre nevoia ca în România să intre un curent suveranist.

„Eu cred că în România este nevoie de un curent suveranist, care să poată să spună iată, avem nevoie să închidem anumite capitole de naivitate economică, să dezvoltăm o concepție de patriotism economic, să înțelegem că privatizarea în masă a fost o prostie în anii 90, că au fost luate dalele de la irigații ca unii cetățenii să-și facă poteci în curte. Formule de renaționalizare a politicii interne și externe, mai mult curaj în relațiile cu ceilalți. Cred că noi putem să renaționalizăm, să preluăm, că nu-i vorba de naționalizare, să luăm înapoi unele infrastructuri din energie. Când eram eu prim-ministru erau 800 de mii de funcționari publici, acum sunt peste 1.200.000”, a mai transmis fostul premier.

Vorbind despre alegerile din viitor, Năstase spune că nu mai este așa de convins că va conta votul obișnuit la alegerile viitoare, ci mai mult mecanismele de folosire a trolilor și Inteligența Artificială. Vorbind de România, fostul PSD-ist este de părere că „Marius Pieleanu stabilește cum bate vântul la Palatul Victoria. În funcție de sondajele lui, premierul Forin Cîțu ar putea fi schimbat”.