Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, anunță ce este mai rău. Potrivit acestuia, luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19.

Pe de altă parte, medicul vine și cu o veste bună. Potrivit acestuia, numărul de cazuri de infectare vor scădea „uşor, uşor”, iar sărbătorile de iarnă vor fi, în opinia sa, unele „liniştite”.

„Luna octombrie va fi mai grea. O să începem uşor, uşor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer şi la spitalizări şi la paturile de terapie intensivă şi eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”, a afirmat medicul, la cea de-a III-a ediţie a videoconferinţei „Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.

În același timp, medicul a vorbit și despre pericolul la care se expun persoanele care nu vor să meargă la spital de la primele simptome. Potrivit acestuia, tratamentul trebuie administrat la timp pentru a evita o formă gravă a bolii.

„Când cineva este vulnerabil şi are un test pozitiv, are o simptomatologie, trebuie să ajungă la spital să îşi facă o evaluare. Este păcat să ajungă prea târziu. Să ştiţi că toate tratamentele existente în momentul de faţă nu au o mare eficienţă dacă nu sunt administrate la începutul bolii”, a explicat Marinescu, care a adăugat că 94 – 95% dintre pacienţii care ajung la ATI cu forme critice sunt persoane nevaccinate.

Legătura dintre numărul infectărilor și rata vaccinării 

Medicul susține că există o legătură strânsă între numărul persoanelor vaccinate și cel al infectării. Acesta susține că cele ami multe persoane care ajung la ATI sunt nevaccinate, iar șansele de tratament sunt destul de mici.

El a mai subliniat faptul că și o singură doză de vaccin oferă un grad de protecție în fața virusului și poate evita adevărate dezastre.

„Noi vedem în institut lucruri absolut clare, sunt statistici care se văd în plan practic şi vă pot spune că în terapie intensivă – şi noi avem cea mai mare terapie intensivă de boli infecţioase din România – 94, 95% dintre cei care ajung acolo cu forme critice sunt persoane nevaccinate.

Dacă ne uităm la statisticile INSP, pe care le putem vedea zilnic, se spune foarte clar. Dintre cei care, din păcate, decedează, procentul este de peste 90%. În orice săptămână ne-am uita între 90 şi 95%. (…) Să ştiţi că şi vaccinarea în acest moment, chiar dacă înseamnă o singură doză, avem un grad de protecţie, nu trebuie să ne gândim că este prea târziu. Niciodată nu este prea târziu”, a transmis Adrian Marinescu.

Medicul susține că vaccinul anti-covid nu este singurul care naște controverse în România. El a amintit că principiul vaccinării a tot întâmpinat probleme în România, fie că a fost vorba despre vaccinul pentru hepatita B, sau vaccinarea antigripală.

„De fiecare dată, că am vorbit de HPV, de hepatită B, de vaccinarea antigripală, din păcate, niciodată nu am avut o rată corespunzătoare pentru vaccinare”, a explicat medicul.

Situația din spital

În ceea ce privește situația din spital, medicul susține că la Institutul „Matei Balş” sunt momente grele, multe ambulanţe aşteptând în faţa camerei de gardă.

Totodată, el a mai adăugat că multe persoane au nevoie de oxigen, iar viața lor ajunge să fie extrem de fragilă, însă se caută soluții în continuare pentru a salva cât mai multe vieți.

„Am avut momente extrem de grele cum se întâmplă şi acum cu ambulanţe care aşteaptă, practic nu le poţi număra, în faţa camerei de gardă. Marea problemă este că în acele ambulanţe sunt oameni care au nevoie de oxigen, oameni pentru care viaţa atârnă de un fir de păr şi…

Problema pe care mi-o pun este în felul următor: sunt o persoană optimistă, echilibrată, încerc să mă gândesc tot timpul la soluţii, dar recunosc că, în acest moment, sunt extrem de îngrijorat şi mă gândesc la următoarea situaţie – este păcat că am ajuns să fim în punctul în care să pierdem vieţi omeneşti, fiind practic în topul Europei şi mapamondului în condiţiile în care este clar că cei care au o rată de vaccinare crescută…”, a adăugat Adrian Marinescu.