Masca de protecţie: reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2, însă milioane de persoane din lumea întreagă, inclusiv din România, abia aşteaptă ziua în care autorităţile vor anunţa că nu mai este obligatorie purtarea ei.

Trebuie să atingem sau să depăşim 100.000 de vaccinări pe zi

Pentru toate aceste persoane nerăbdătoare, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a indicat momentul în care se va putea renunţa la purtarea măştii. De fapt, este vorba despre două variante şi totul este strâns legat de succesul campaniei de vaccinare.

“De mască am putea scăpa prin toamnă sau când imunizăm 10 milioane de persoane.

Purtarea măștii ar trebui să devină voluntară. Trebuie să ne gândim la niște cifre. În momentul de față, noi vaccinăm 50-60.000 de persoane zilnic, mai puțin în weekend, când numărul lor este ceva mai mic.

Aștept momentul în care se ating sau se depășesc 100.000 de administrări zilnic. Altfel nu cred că atingem 10 milioane de vaccinați dacă nu creștem la 100.000 pe zi”, a declarat Rafila într-un interviu acordat luni DigiFM.

Campania de informare trebuie schimbată şi adaptată

“De acum încolo începe greul. Campania de informare trebuie să continue, poate trebuie schimbată și adaptată fiecărui grup pe care vrem să îl vaccinăm. Trebuie mesaje diverse, inclusiv medii de transmitere diverse.

Sunt date încurajatoare, Centrul de control al bolilor din Statele Unite a dat publicității un raport în care se arată că cei vaccinați complet nu transmit boala, iar dacă lucrurile astea se vor adeveri, sigur că și maniera de adoptare a unui comportament mai relaxat va urma aceste date științifice”, a mai precizat Rafila.

Comitet interministerial care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României

Într-o conferinţă de presă susţinută tot astăzi, 5 aprilie, premierul Florin Cîţu a menţionat şi el momentul în care românii vor putea reveni la normalitate.

“Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate.

Mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor şi dacă mă uit la o medie mobilă, avem un platou care se menţine de aproape o săptămână. Acelaşi lucru dacă mă uit şi la evoluţia zilnică a procentelor cazurilor confirmate, dar mult mai important, pe Bucureşti avem iarăşi o stabilizare, chiar în scădere în ultimele câteva zile. Foarte important – şi la Ilfov avem un platou, Timişoara scade, judeţul Timiş scade. (…) Vă spun aceste lucruri pentru a vă cere în continuare să aveţi răbdare. Măsurile pe care le-am luat dau rezultate, funcţionează.

Campania de vaccinare, știți foarte bine, iau în calcul lunile aprilie și luna mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate și în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinați. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populație care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârșitul lunii mai de revenirea la normalitate”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei