Detaliile au ieșit la iveală după ce publicistul timişorean Dinu Barbu a răscolit documente vechi şi a aflat istoria renumitei familii Musta.

Cine a fost tatăl medicului Virgil Musta

Tatăl renumitului medic este Horia Musta, născut în data de 21 august 1914 în comuna Marghita Mare, lângă actualul oraş sârbesc Vârşeţ. Acesta  a fost de meserie judecător, iat tatăl său a fost protopopul Virgil Musta.

„L-am cunoscut pe regretatul senior Musta – membru al PNL din anul 1932, în vara anului 1991, când am preluat redacţia Dialog liberal. Era în relaţii bune cu doctorul radiolog Pleş şi cu tatăl meu, cam toţi trei de aceeaşi vârstă, împărţind atunci aceleaşi idealuri post decembriste.

Tempi passati… Ceea ce e demn de amintit este efortul făcut de magistratul Horia Musta în recuperare istoriei neamului său. Aşa că în 2009 trimite la tipar o carte deosebită pentru istoria Banatului, la care a lucrat mai mulţi ani. Tipărit la editura Marineasa în anul 2009, volumul se numeşte „Neamul mustonilor în Banat”. A fost lansat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului”, scrie Dinu Barbu.

Cel mai longeviv senior liberal din România

Trebuie menționat că Horia Musta a fost cel mai longeviv senior liberal din România. De asemenea, acesta a avut de suferit şi în temniţele comuniste.

„Părintele Virgil Musta a fost preot doi ani în Ghimbora şi trei ani în Mărghita, în judeţul Torontal. În anul 1918 a fost numit profesor la Institutul Pedagogic din Caransebeş, iar în anul 1922 a fost ales protopop al Oraviţei, funcţie în care a rămas până în anul 1948”, adaugă publicistul timişorean.

Sursă foto: tion.ro