Cătălin Predoiu s-a decis. A nomilazat cele trei nume pentru șefiile de parchete. DNA, DIICOT și Parchetul General vor avea noi procurori șefi. Printre aceștia, și Gabriela Scutea, propunerea ministrului Justiției pentru șefia Parchetului General. Aceasta va trebui să fie avizată de CSM Secția de Procurori, apoi merge la președintele Klaus Iohannis.

Scutea, apropiata Laurei Codruța Kovesi

Gabriela Scutea este o apropiată a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Predoiu a lăudat-o pe Scutea. „A avut cel mai solid dosar profesional și un dosar decis, plin de hotărâri. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute”, a explicat Predoiu despre Scutea. Gabriela Scutea a fost respinsă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru aceeași funcție.

Gabriela Scutea, procuror la Parchetul Curții de Apel Brașov, a spus ce o recomandă pentru această funcție. ”Experiența acumulată în cadrul parchetelor, competitivitatea și stilul de lucru interdisciplinar angajate în cadrul activității desfășurate în toate instituțiile conform CV-ului conturează un profil apt să susțină provocările funcției de vârf în ierarhia MP. Ca procurori, consider că obiectivul nostru este acela de a găsi căile prin care rolul constituțional să fie mai bine exercitat, de aceea compararea viziunilor cât mai multor colegi procurori despre funcționarea instituției nu poate fi decât benefică”, a arătat Gabriela Scutea în cererea de înscriere.

Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit însă proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.

Scutea a fost adjuncta procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi, iar între 2013 și 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană. A mai candidat, fără succes, pentru funcția de procuror general și cea de șef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistrații vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiției.