Cutremur pe scena politică din România. E informația momentului despre Traian Băsescu, dar și despre colaborarea sa cu securitatea. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a dat toate detaliile.

Într-un interviu acordat pentru Libertatea, gazetarul a vorbit despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea, despre care spune că și acum mai este vie și foarte activă prin anumite persoane.

El a subliniat faptul că Securitatea nu a dispărut și nici securismul, care în opinia sa este un mod de a gândi și care depășește instituția care exista înainte de Revoluție.

Securitatea este activă în România în continuare

„Securitatea nu e îngropată, ea este vie și foarte activă prin unele personaje care au supraviețuit, au făcut parte din vechea Securitate și încă au influență în societatea românească, inclusiv prin urmașii lor care au fost instruiți de cei bătrâni. Nici vorbă să fi dispărut Securitatea, dar mai ales securismul.

Securismul este un mod de a gândi care depășește instituția aceea de dinainte de 89 și care s-a transmis în conștientul și în subconștientul colectiv în România. Sunt oameni cu gândire securistă”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a dat exemplu cea mai recentă declarație a lui Klaus Iohannis, privind legea securității presei. „Cineva, știm noi cine, a dat draftul legilor securității presei”, a spus șeful statului.

CTP îl pune la zid pe Klaus Iohannis

Pe de altă parte, CTP a subliniat faptul că acest lucru nu înseamnă că șeful statului ar colabora cu Securitatea.

„A fost aici în buna tradiție a funcției a predecesorului său, care este un expert în materie de securitate și turnătorie, domnul Traian Băsescu. De câte ori nu am auzit de la Băsescu: „Domnilor miniștri, aveți grijă ce vorbiți la telefon”.

Acum iată-l și pe domnul Iohannis cu același securism despre care vă vorbeam. Asta nu înseamnă că Klaus Iohannis are vreo treabă cu Securitatea, eu nu afirm lucrul acesta, dar expresiile „cineva ne-a dat”, „știm noi cine a scurs nu știu ce” sunt modul de a vorbi și de a gândi securist”, crede jurnalistul.