În ultimii ani, piața criptomonedelor a cunoscut o evoluție fără precedent, însă impactul ei ar putea fi unul fără precedent în perioada următoare. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel.

Într-un articol de opinie publicat în The New York Times, economistul a lansat un avertisment sumbru cu privire la piața volatilă a criptomonedelor. Mai exact, acesta a comparat criza de pe pața cripto cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârșitul anilor 2000, relatează CNBC.

Krugman menționează, în articolul publicat că „vede paralele inconfortabile” între criptomonede și criza subprime din SUA, care a îngenuncheat întreaga piață imobiliară și a declanșat criza financiară globală din 2007-2008.

„Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii pieței subprime de acum 15 ani”, spune Krugman în articol.

În același timp, el a vorbit și despre criza de atunci, care în opinia sa, a fost rezultatul faptului că băncile au acordat împrumuturi unor persoane cu un risc mai ridicat, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute și prețurile locuințelor erau în creștere.

Economistul explică că în momentul în care piața a devenit saturată, proprietarii de locuințe s-au trezit cu capitaluri proprii negative. În acest sens, a apărut imposibilitatea de a-și rambursa împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi mari pentru creditori.

Impactul de pe piața criptomonedelor

Referitor la situația de pe piața cripto, Krugman precizează că investitorilor în criptomonede li se vând, în mod similar, produse financiare speculative fără a înțelege cu adevărat riscurile implicate. Pe de altă parte, laureatul Premiului Nobel nu este convins că criptomonedele reprezintă un risc sistemic, în condițiile în care, după părerea sa cifrele nu sunt atât de mari.

„Cifrele nu sunt suficient de mari pentru a face asta”, a spus acesta. Trebuie menționat faptul că Krugman este un cunoscut critic al Bitcoin, comparând anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.

Amintim faptul că la momentul actual, întreaga piață cripto valorează aproximativ 1.700 de miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko. Totodată, doar în ultimele săptămâni, Bitcoin, dar și alte monede digitale au scăzut puternic. La un preț de puțin peste 37.000 de dolari, cea mai importantă criptomonedă din lume se află în prezent la aproximativ 46% de la maximul său record din noiembrie, de aproape 69.000 de dolari.

Pe de altă parte, la momentul de vârf, întreaga piață cripto valora în total 3.000 de miliarde de dolari.