Ipoteză șocantă lansată de un apropiat al Mirelei Vaida: Atacul a fost premeditat, susține jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan.

El a prezentat și elementele care l-au făcut să ajungă la această concluzie extrem de îngrijorătoare.

Ipoteză lansată de un apropiat al Mirelei Vaida: Atacul a fost premeditat

Ediţia de luni a emisiunii „Acces direct” de la Antena 1 a avut un singur subiect: atacul sălbatic asupra prezentatoarei Mirela Vaida.

”Personal, revăzând luni la rece imaginile filmate atât în platou, de către cameramani, după ce femeia în pielea goală a pătruns în studio, dar şi cele de pe camerele de supraveghere din afara clădirii, pot spune cu certitudine că a fost unul dintre cele mai grave evenimente petrecute într-un studiou de televiziune în ultimii ani.”, scrie pentru evz.ro Sorin Ovidiu Bălan, unul dintre cei mai vechi jurnaliști de investigație din România și prieten apropiat al Mirelei Vaida.

Mirela Vaida a fost, fără urmă de îndoială, în pericol de moarte. Bucata de bordură aruncată spre ea, care i-a ţintit capul, avea aproape patru kilograme. Din fericire, intervenţia câtorva angajaţi de la platou a făcut ca totul să nu se încheie cu o tragedie, arată el.

Pe durata pauzelor publicitare, Mirela ne-a mărturisit că este în continuare extrem de afectată de cele întâmplate. Că în acele clipe de groază, nu i-au trecut prin faţa ochilor decât chipurile celor trei copii pe care îi are acasă. Toţi mici.

Vineri seara, după încheierea cercetărilor în platou, ridicarea de către cei de la Salvare a atacatoarei care era extrem de agitată şi striga într-una că a vrut să-i rupă capul Mirelei şi în continuare vrea să o omoare şi plecarea poliţiştilor, echipa de la Acces a continuat investigaţiile, precizează Sorin Ovidiu Bălan.

”Atacatoarea căra nu mai puţin de 12 kilograme”

Lângă rulota din parcarea improvizată, unde s-a dezbrăcat atacatoarea şi de unde i-au fost ridicate hainele, au mai fost descoperite de către noi, un lănţişor şi un pandantiv, care aparţin tot femeii. Din metal fără valoare.

De asemenea, la intrarea în studio, lângă uşa care nu era păzită, au mai fost descoperite două sacoşe din plastic, băgate una în alta, ca să fie mai rezistente, care aveau înăuntru încă trei pietroaie. Au fost cântărite în direct.

Aveau mai mult de 9 kilograme împreună. La carte trebuie să adăugăm şi pietroiul care a fost azvârlit către Mirela. Şi acesta are în jur de 4 kilograme. Deci, când a intrat pe uşa nepăzită, atacatoarea căra nu mai puţin de 12 kilograme.

De asemenea, au fost luate şi imaginile de pe camerele de supraveghere ale spălătoriei auto, aflată în imediata apropiere a parcării improvizate.

În timpul pauzelor de publicitate, Mirela, vizibil încă afectată de groaza prin care a trecut, a vorbit tot timpul la telefon cu familia, povestește sursa citată.

O sperietură zdravănă a tras şi Daniela Gyorfi. Ea nu a văzut momentul atacului, dar se afla foarte aproape de evenimente, pentru că aştepta, după uşa glisantă pe care intrase deja Mirela, să fie invitată în platou.

”Cineva dirijat-o, folosindu-se de boala ei psihică”

Primul subiect era cu ea. Înainte ca Mirela să intre singură în platou, să deschidă emisiunea şi să prezinte sumarul, cele două se complimentaseră reciproc. Şi discutaseră puţin şi despre copii. Apoi a urmat tentativa de omor. Daniela a auzit ţipetele şi s-a speriat groaznic.

La fel de tare s-a speriat şi Cosmina, asistenta de la „Acces direct”. Ea se afla la marginea platoului, gata să intre după ce Mirela termina prezentarea de început.

Dacă atacul s-ar fi petrecut cu câteva minute mai târziu, în locul unde a aterizat bucata de piatră, spărgând pur şi simplu podeaua studioului, ar fi trebuit să stea ea, care să o conducă pe Daniela Gyorfi la fotoliul invitatului.

Cosmina a rămas la marginea platoului, paralizată de frică, până ce atacatoarea a fost imobilizată de asistentul de platou şi unul dintre cameramani, care au sărit imediat să o ajute pe Mirela.

La cald, încă de vineri seara, imediat după atac, judecând după primele date pe cared le aveam în acel moment, am declarat că atacul nu a fost doar acţiunea necugetată a unui bolnav mintal.

Că în spatele ei se ascunde premeditarea. Poate nu a femeii care a atacat, ci a altcuiva care a dirijat-o, folosindu-se de boala ei psihică.

”Femeia cunoştea topografia locului”

Acum, după ce lucrurile s-au mai liniştiti şi am putut judeca mai la rece cele întâmplate, mi s-a întărit această convingere.

Alături de mine susţine această teorie şi avocatul Aurel Moldovan, care o va asista din punct de vedere juridic pe Mirela pe parcursul procesului care va urma.

Elementele care m-au dus la această concluzie, sunt mai multe. O parte dintre ele, pentru că mai sunt şi altele care trebuie verificate în zilele următoare, încerc să vi le prezint în ordine cronologică, scrie Sorin Ovidiu Bălan:

1. Femeia cunoştea topografia locului. Nu numai cea din incintă, ci şi pe cea dinafara studioului. Mulţi s-au întrebat cum de a venit dezbrăcată pe stradă, fără să o vadă nimeni.

Ei bine, nu a venit dezbrăcată pe stradă. A venit cu haine pe ea. Inclusiv o giacă. S-a dus în parcare, într-un colţ mai părăsit, unde sunt două epave de maşini şi o rulotă semi-abandonată.

Din când în când mai vine cineva pe la ea. În acea după-amiază nu era nimeni. S-a putut dezbrăca lângă rulotă fără să o vadă nici un trecător, pentru că până la trotuarul pe unde trece lumea erau două rânduri de maşini parcate.

La adăpostul lor, s-a putut lăsa în pielea goală, fără să fie observată.

”Momentul atacului a fost foarte bine ales”

Atacatoarea avea asupra ei cele două sacoşe despre care am pomenit deja, în care avea cele patru pietroie. Cu unul dintre ele, cu cel mai greu, a aruncat către Mirela.

După ce s-a dezbrăcat, femeia a luat sacoşa şi s-a furişat pe lângă un gard din plasă, care înconjoară generatorul studioului, aflat în apropierea intrării. Tot acolo se află mai multe tomberoane. A intrat pe uşa nepăzită, s-a uitat şi apoi s-a întors şi s-a ascuns după tomberoane.

”Acces direct” încă nu începuse. Mai erau câteva minute până la orele 17.00. După ce au trecut acele câteva minute, a intrat din nou cu sacoşa cu puietre în mână, pentru că auzise semnalul de început al emisiunii. Surprinzător, după cum se vede pe camerele de supraveghere, căra destul de uşor cele aproape 12 kilograme de pietre.

Momentul atacului a fost foarte bine ales. Exact orele 17, când începe emisiunea şi când, conform formatului, Mirela Vaida intră în platou şi este, preţ de câteva minute, singură, cât prezintă sumarul. Apoi vin invitaţii. Deci, o ţintă uşor de atacat.

Mult discutata uşă pe unde a intrat. Pe bună dreptate, foarte mulţi s-au mirat că s-a putut ajunge atât de uşor într-un platou de televiziune de unde se transmitea în direct, fără ca nimeni să intervină.

”De unde a ştiut atacatoarea de această intrare?”

Uşa despre care vorbim nu este destinată decât angajaţilor. O vreme a fost chiar închisă, dar după nenorocirea de la Colectiv s-a decis să rămână descuiată, pentru a putea fi folosită la evacuare în caz de pericol. La ea nu se afla pază umană. Este doar supravegheată cu camere.

În mod normal, o femeie nezdravănă la cap, care nu a mai trecut niciodată prin Piaţa Chibrit, unde se află studioul, nu avea cum să ştie de acea intrare. Care nici nu se vede „din prima” din cauza maşinilor parcate în faţa ei. De unde a ştiut atacatoarea de această intrare?

O breşă de securitate, care ar fi putut costa mult. Acum, şi această cale de acces este păzită cu străşnicie, ca şi intrarea principală.

Ancheta continuă. Luni dimineaţă, Mirela Vaida, însoţită de avocatul Aurel Moldovan, a depus plângere la Poliţie, pentru tentativă de omor.

Deocamdată, cei care se ocupă de caz nu au reţinut această acuzaţie. Au calculat care ar fi fost traiectoria pietrei, dacă nu interveneau cei doi şi au ajuns la concluzia că nu ar fi lovit-o pe Mirela chiar în cap. Ci în umăr

Aşa că încadrările penale sunt altele. Încadrări uşoare, care ar permite ca în scurt timp atacatoarea, acum internată la Spitalul 9, să fie din nou liberă pe străzi, trage concluzia Sorin Ovidiu Bălan.