Un bărbat din Craiova care a vândut o mașină are probleme mari cu legea. Acesta a vândut un autoturism pentru suma de 4.300 de euro, pe o platformă de mică publicitate, însă a fost prins.

Acesta a fost obligat de instanță să-i dea banii înapoi cumpărătorului după ce autoritățile au descoperit că autoturismul vândut avea kilometrajul dat înapoi.

Avocatul Cristian Ene a vorbit la Digi24, despre acest caz și a spus clar ce trebuie să facem pentru a ne feri de astfel de practici. Potrivit avocatului, această situație nu este una singulară, ba chiar se întâmplă de foarte multe ori la mașinile second hand.

„Important este ca în momentul în care se face vânzarea unui autoturism, ambele părți să realizeze o inspecție tehnică la un service autorizat astfel încât să nu mai avem procese, litigii sau chiar plângeri penale pentru înșelăciune”, avertizează avocatul, la Digi24.

Mare atenție la mașinile second hand

Totodată, Cristian Ene a spus la ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să achiziționăm o mașină second hand. Potrivit acestuia,  vânzătorul trebuie să garanteze viciile ascunse, astfel că se va face responsabil, conform Codului Civil, de condițiile tehnice reale ale mașinii, cum ar fi kilometrajul.

De asemenea, de cealaltă parte, cumpărătorul trebuie să verifice viciile la vedere, precum zgârieturi, caroserie deteriorată, dar și alte detalii sesizabile.

„Conform Codului Civil, vânzătorul garantează viciile ascunse. Indiferent al câtălea vanzător ești trebuie să garantezi viciile ascunse, cu excepția momentului când în contract prevezi faptul că cel care cumpără va achiziționa bunul respecitv pe propria răspundere, fără a mai cere fișa tehnică a mașinii.

Vânzătorul e absolvit de raspunderea pentru viciile ascunse numai când se prevede o asemenea clauză. Dacă nu se prevede o asemenea clauză, vânzătorul trebuie să asigure că vinde un bun în realitate cu condițiile tehnice”, a explicat avocatul la Digi24.