Florin Cîțu este în corzi. S-a aflat ce a făcut în urmă cu doi ani de zile. Mai exact, în 2019, alături de alți trei colegi deputați PNL el a transmis către Senat o solicitare. Premierul cerea atunci retragerea propunerii legislative privind eliminarea pensiilor de serviciu.

Bulacu Romulus – senator PNL, Cîțu Florin-Vasile – senator PNL, Buican Cristian – deputat PNL și Ştirbu Gigel-Sorinel – deputat PNL erau inițiatorii proiectului. Prin această inițiativă s-ar fi eliminat toate decalajele dintre pensiile normale și cele ce nu respectau principiul contributivității.

Proiectul a fost depus pe data de 12.02.2019. El a fost însă, retras după aproximativ o săptămână, pe data de 18.02.2019.

Mai exact, pe vremea când activa în opoziție, actualul premier Florin Cîțu și deputații liberali voiau pensie specială de serviciu.

Acum premierul are o cu totul altă părere despre pensii. În urmă cu câteva zile, la un post de televiziune, Florin Cîțu spunea că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii. Adică abia atunci când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate.

Părerea lui Cîțu despre pensiile speciale

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, spunea premierul Florin Cîțu.

„Ele (n.red – pensile speciale) vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

Pe data de 17 februarie, Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 24 februarie, legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale senatorilor și deputaților. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.