România, mai aproape de integrarea în spaţiul Schengen? Mesaj de ultimă oră al premierului Ciolacu

Marcel Ciolacu se află în a doua zi a vizitei sale în Germania, acolo unde cancelarul Olaf Scholz şi-a exprimat deja sprijinul ferm pentru ţara noastră în privinţa dosarului Schengen.

„Vă sprijinim să deveniți membru cu drepturi depline al spațiului Schengen în acest an”, a scris şeful Guvernului de la Berlin pe Twitter.

În acest context, prim-ministrul României a fost întrebat de jurnalişti dacă a vorbit deja despre aderarea României la spaţiul Schengen şi cu principalul opozant al acestei integrări, cancelarul Austriei.

„Nu, am avut o discuție în primul rând cu cei care au președinția în acest moment cu Spania. Și deja vedem că domnul prim-ministru Pedro Sánchez a pus ca și o prioritate a președinției Spaniei este aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

N-am avut până acum un contact direct cu primul ministru Nehammer, primul ministru al Austriei. Sunt ferm convins că urmează în perioada următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a mulţumit Germaniei pentru sprijinul acordat pe acest dosar sensibil.

„Mulţumesc încă o dată cancelarului Olaf Scholz pentru decizia sa personală şi a guvernului federal de susţinere necondiţionată a României pentru aderarea la spaţiul Schengen. (…)

Este o aşteptare din partea românilor şi un drept al românilor, deoarece Comisia a spus foarte clar că îndeplinim absolut toate criteriile tehnice, şi în ceea ce priveşte statul de drept, mai este o singură problemă, o decizie din punctul meu de vedere care ţine mai mult de politica internă a unui stat membru UE şi cred că încet, încet, vom realiza că interesele noastre personale nu trebuei să fie prioritare în faţa intereselor Uniunii Europene şi a Comisiei Europene, mai ales când avem o criză de securitate la frontiera României, România având cea mai lungă frontieră din Europa cu Ucraina”, a adăugat Ciolacu.

Subiectul siguranţei pe flancul de est al NATO

Jurnaliştii au mai dorit să afle de la noul premier al României dacă ţara noastră are o altă dimensiune pe plan global în ceea ce priveşte securitatea pe flancul estic. Marcel Ciolacu a întărit faptul că România încearcă să întărească flancul de est alături de aliaţii din NATO, iar la Summit-ul de la Vilnius vor exista în mod sigur decizii în acest sens.

„Nu întâlnirea cu cancelarul (Olaf Scholz – n.r.) este determinantă, facem parte din NATO și împreună încercăm să întărim flancul estic și vă reamintesc și decizia Congresului Statelor Unite în ceea ce privește o strategie clară în ceea ce privește Marea Neagră.

Sunt ferm convins că la Vilnius vor exista anumite decizii de consolidare a flancului estic”, a afirmat Marcel Ciolacu.

România şi Germania vor colabora îndeaproape în domeniul energiei regenerabile

Un subiect important abordat de către premierul Marcel Ciolacu în timpul vizitei sale în Germania a fost cel al energiei regenerabile.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a dat asigurări că legislaţia va fi implementată în cât mai scurt timp, iar companiile din Germania vor veni să investească în România în energia verde, în proiecte precum un parc eolian realizat în Marea Neagră.

„Unele companii germane doresc ca să ajungem la o energie verde până în 2050. Este un plan al Comisiei Europene și al Uniunii Europene. Este normal că am avut astfel de discuții, în ceea ce privește oportunitățile pe care le conferă România.

Este, știți foarte bine că dorim foarte mult să dezvoltăm un parc eolian în Marea Neagră. Mai avem de pus la punct legislația în ceea ce privește offshore-ul eolinian și sunt ferm convins că în următoarea sesiune parlamentară această legislație va merge către promulgat”, a mai declarat miercuri, 5 iulie, Marcel Ciolacu.