Apropierea de intrarea în Uniunea Europeană, care va presupune şi majorarea capitalurilor pentru multe dintre societăţile de brokeraj româneşti, a adus în prim-plan o discuţie ceva mai veche, aceea a includerii acţiunilor la BVB SA în capitalul de supraveghere al SSIF-urilor.

Nevoia de a avea un asemenea sprijin în plus este evidentă pentru multe dintre societăţile de intermediere, care au avut probleme serioase cu capitalul de supraveghere în vara acestui an. Scăderea abruptă a preţurilor acţiunilor cotate la bursă a provocat o scădere pe măsura valorii capitalului SSIF-urilor care tranzacţionează pe cont propriu. Şi, cum la începutul anului 2007 vor trebui să vină cu bani de acasă (până la 200.000 de euro, în unele cazuri) pentru a avea voie să desfăşoare toate operaţiunile din prezent, lucrurile nu arată bine pentru cei mai mici.
Ultimele societăţi al căror capital de supraveghere a scăzut sub limita impusă de legea pieţei de capital sunt, potrivit buletinelor CNVM, Orizont Vest, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, şi Grupul de Intermediere Financiară – GIF, la sfârşitul lui octombrie. În ultima săptămână a lunii august au fost chiar trei SSIF-uri în această situaţie: HB Invest, IEBA Trust şi Geoffrey Invest. De altfel, Orizont Vest şi GIF au mai avut astfel de probleme şi în vară, la fel ca şi Maxwell Rand Securities, însă şi-au mărit capitalul până la nivelul necesar.
Includerea acţiunilor BVB în capitalul de supraveghere ar însemna, pe de altă parte, ca aproape toate societăţile de intermediere să depăşească nivelul care le-ar permite să desfăşoare o gamă completă de servicii (inclusiv să-şi împrumute clienţii), deşi acţiunile respective nu pot fi valorificate imediat. n